Mejla

Nima Daryamadj

I fablernas värld: Alla(h) vägar bär till Amerika

KOLUMNISTER

Någonsin hört talas om indianska muslimer?

Muhammed Omar är en svensk skribent och chefredaktör för muslimska tidningen Minaret. På sin blogg tipsar han om en artikel där Mahir Abdal-Razzaaq El, en muslimsk cherokeeindian, ”känd under namnet Eagle Sun Walker” berättar om ”indianernas kontakt med islam för över 1000 år sedan” när muslimska resenärer besökte dem.

”Vissa bodde bland vårt folk. För de flesta är detta okänd information som ej har nämnts i historieböckerna. […]

I en framtida artikel ska jag inshallah gå in i närmare detalj om olika stammars språk, av vilka några influerats av arabiska, persiska och hebreiska. Vokabulären i nästan alla stammar innehåller ordet Allah. Någonsin undrat vad Tallahassee betyder? ’Han, Allah, skall frälsa dig någon gång i framtiden’.”

Sniff. Känner ni lukten av skitsnack? Inte Muhammed Omar, som med avstängd bullshitdetektor länkar till texten.

Mycket ska man höra innan öronen vandrar till de sälla jaktmarkerna. Hjälp o store ande! Var börjar jag? Detta är för lätt!

Namnet Eagle Sun Walker (kusin till Anakin Skywalker?) låter för hollywoodskt. Lika trovärdigt som en svensk vid namn Thor Hammerfall.

Jag har aldrig sett ett arabiskt efternamn avslutas med El. De börjar ofta med prefixet al, motsvarigheten till engelskans the. El får snarare en att tänka på Stålmannen Kal-El, fadern Jor-El och stålflickorna Cir-El och Zor-El. Kanske kryptonianerna hittade Amerika först?

Utanför seriernas värld låter El judiskt. Det betyder Gud på hebreiska, därav namn som Gabriel, Daniel, Joel, Mikael och för all del, Israel. Kanske seglade även judarna till Amerika?

Mässling, influensa och smittkoppor slog nästan ut indianerna, de tålde inte gamla världens bakterier. Varför hände detta först i kontakten med européer om araberna kom före?

Om cherokeerna var så influerade av araber, varför saknade de skriftspråk tills Sequoyah skapade ett 1809, (baserat på latinska bokstäver)?

Vilken forskare har koll på ”nästan alla” 560 stammars 300 språk plus arabiska?! OCH så pass gott om tid att han ger sig på något så obskyrt som ”förekomsten av Allah i indianska vokabulärer”?

Om Tallahassee var muslimskt är Dr Alban, enligt samma logik, Sveriges mest kände kosovoalban, Charlotte Kalla och Alla Pugatjovas förfäder var mussar och talibaners intresse för kalashnikov får en helt ny förklaring.

H ur kan en tänkande person läsa en så stollig text utan att alla röda varningslampor börjar dansa soldans? Okej, Omars blogg är inte DN, men varje seriös aktör kollar likväl fakta innan publicering. Fem minuters googlande hade räckt.

Trots att artikeln är enkel att se igenom återberättas den av över 200 sajter. Vilka andra teorier går folk på? Vilka fler fabler presenteras som fakta? Vilka urgamla lögner avmaskerades aldrig och accepteras i dag som sanningar?

Om 200 år kanske någon påstår att South Carolina var muslimskt; statsflaggan föreställer ju en palm och månskära och ser muslimsk ut. Kunskapen om vad den palmen och månskäran stod för är kanske förlorad i framtiden.

Inshallah kan vi i nästa kolumn fördjupa oss i ämnet. Nu ska jag läsa ”Historien om de muslimska vikingarnas underbara öden och äventyr”,_Muhammed Omars essä om hur det ”bland våra vikingatida förfäder fanns muslimer”. Däri frammanar han ”med hjälp av både fakta och fiction” bilden av hur ”våra muslimska förfäder” levde.

Av: 

Nima Daryamadj

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nima Daryamadj