Mejla

Anders Westgårdh

Vi är världens lyckligaste folk

Publicerad:

Många av oss blir nationalister och ambassadörer när vi reser utomlands. Vi får tårar i ögonen när vi ser Ikeavaruhuset i fjärran land eller hör First Aid Kit bryta igenom hotellets hissmusik. Och vi lapar gärna i oss beröm om vårt vackra och välordnade land. Det bekräftar vår bild av hur Sverige borde vara.

Under snart tre veckor i amerikansk exil har jag registrerat ett antal Sverigeobservationer, både professionella och mer folkliga. Från taxichaufförer, utrikeskorrarnas prioriterade källa, till kvalificerade globetrotters och internationella medier. Detta kantiga åsiktspussel kan med lite god vilja fogas samman till en aktuell sverigebild:

Vi är just nu världens lyckligaste folk. Vi lever i ett land som styrs av sossen Reinfeldt och Seven eleven är vår kyrka.

Det där med världens lyckligaste folk får vi höra av en portier på ett gammalt hotell i en liten stad med kvardröjande vilda västern-stämning. Han gratulerar oss med trettio procents rabatt och ett uppriktigt leende.

Resten läser jag i senaste numret av Monocle, magasinet som specialiserat sig på att kartlägga, ranka och betygsätta världens länder och städer ur ett perspektiv där livskvalitet och mjuka värden väger tungt. Sverige- ligger högt på årets topplista: ”… kanske inte flest OS-medaljer eller störst filmsuccéer, men högsta betyg på de tråkiga grejerna – god ledning, utbildning och jämlikhet”.

I samma tidning får Fredrik Reinfeldt prata sig varm om invandringens betydelse, vikten av att utbilda våra flyktingar och om hur framtida Husbykravaller ska undvikas genom satsningar på jobb och delaktighet. Han deklarerar även att ”det finns en stark vilja hos svenska folket för höga skattefinansierade välfärdsambitioner. Vi vill inte ha stora ojämlikheter i Sverige”.

Säger alltså statsminister Reinfeldt och låter i allt väsentligt som en socialdemokrat.

Ytterligare en Sverigespaning finns i Monocle. Den handlar om vårt förhållande till Seven eleven-butikerna, som snart uppgår till 200 i Sverige.

I dessa ”varma och välsorterade” lokaler samlas vi på fredagskvällar för att – till tonerna av de senaste hitsen – köpa kokosbollar, dammsugare med arraksmak och vår egen specialitet: oral tobak kallad ”snus”.

Så det är klart att vi är världens lyckligaste folk, om nu den där hotellkillen hade fattat rätt. Han kanske blandade ihop oss med schweizarna. Det har ju hänt förr.

Värsta torkan

 Torkan i Kalifornien är den värsta på över hundra år, ­säger dom i radion där uppskruvade röster talar om den stora skräcken. Den handlar inte om hur lantbruket slås ut eller bristen på dricks­vatten. Om nederbörden fortsätter svika kommer ­turismen att vika - utan snö i skidbackarna eller vatten i poolerna står sig Kalifornien slätt. Tänk på det när det plaskar grått i världens lyckligaste land.

Vegas-frossa

 De svenska kommun­pamparnas excesser i Cannes förbleknar när man läser om hur olika amerikanska myndigheter frossat i Las ­Vegas. Avslöjandena har gått som en chockvåg genom amerikanska medier under året. Nu har det vuxit till en fullskalig kris för Vegas och andra konferensstäder. Ingen vågar lägga en konferens där.

avAnders Westgårdh

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM