Mejla

Kerstin Weigl

Sveket mot de gömda kvinnorna

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Weigl om mäns våld - det som inte utövas kring en fotbollsplan

Arga mäns våld är veckans ämne. Så är det sällan. Normalt är den politiska aktiviteten i frågan låg. Utredningar följs av nya utredningar och konkreta förslag fastnar.

Jag har ett färskt exempel. Nästa vecka diskuteras i riksdagen propositionen 2013/14:178, "Förstärkt skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer".

Frågan har valsat runt i riksdagen sedan 2009. Trots att regeringen sedan 2008 med hög svansföring lovat att bekämpa mäns våld. Finansminister Borg sa för knappt ett år sedan att skyddsbehovet är "högt prioriterat".

Och vad blir det?

Ingenting. Regeringens proposition 2013/14:178 går ut på att - utreda ännu mer.

Det handlar bland annat om att göra livet lite enklare för Ylva, Lena och omkring 700 kvinnor som lever gömda med sina barn från en farlig man. Som varje eller vartannat år måste bevisa för en tjänsteman på Skatteverket att de fortfarande är hotade. Vilket vanligen inte går att belägga, eftersom de våldsbrottsdömda männen inte lyckats hitta dem.

Ylva och Lena överlevde mordförsök. På vilket sätt undergräver det demokratin att de själva får bestämma hur länge de bör behålla sin hemliga adress som endast Skatteverket känner till?

Ytterligare tusentals har ett enklare skydd, en spärrmarkering i folkbokföringsregistret. Som inte fungerar något vidare, myndigheter läcker som såll, men alltid är det något.

Är det rimligt att en tjänsteman godtyckligt kan ta bort detta enda skydd för en våldsutsatt, och att beslutet inte går att överklaga?

Högtidstal hålls år efter år om att stävja det stora samhällsproblemet med mäns våld.

Någon politisk oenighet finns egentligen inte. Ändå är handlingskraften nära nog obefintlig. Fotboja för notoriska förföljare som överträder kontaktförbud tog tio år. Så kallade haveriutredningar för dödsfall kom på tal redan på 80-talet. Ingetdera fungerar som det ska.

Jag begriper det inte. Jag kan bara oförställt fråga: varför går det så långsamt?

För det kan väl inte vara så att det är fortfarande är kontroversiellt att tala om "mäns våld"? Det stora övergripande våldet. Det som inte utövas kring en fotbollsplan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN