Tipsen – så samlar ni in pengar till skolresan
Uppdaterad 2013-09-02 | Publicerad 2013-08-30
Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.
Hösten är klasskassornas tid. Nu börjar många samla in pengar till vårens skolresor.
Men det gäller att både se upp med kostnaderna och hur pengarna samlas in.
En tvådagars skolresa för 20 elever kan kosta allt från några tusen kronor till över 30 000 kronor.
Lagen är tydlig. Det går inte att bara be föräldrarna betala in till skolresan. Mindre bidrag är okej men det ska ske på frivillig basis och inga barn får utestängas från aktiviteten. En elev vars föräldrar inte vill eller har råd att bidra ska alltså också ha rätt att åka med på skolresan.
Det innebär att alla pengar som samlas in ska läggas i en pott och inte öronmärkas för varje elev. Skolinspektionen som övervakar skolorna har förtydligat lagen och anser att upp till 300 kronor för en studieresa samt kostnader för måltider under resan kan vara acceptabelt. Läs mer här.
Det är viktigt att inse detta när föräldrar och elever samlas och pratar klasskassor. Det brukar komma mängder med förslag om hur man kan kringgå lagen. Det är till exempel inte okej som en skola gjorde där elevers tavlor auktionerades ut och varje familj förväntades köpa en tavla för ett antal tusenlappar.
Det finns en uppsjö av mer eller mindre dyra erbjudanden om skolresepaket. Det är scoutföreningar, konferensarrangörer, djurparker och många, många andra som skräddarsyr skolresor. Men det går också att arrangera allt, resa, boende, mat och aktiviteter på egen hand. Och vill man göra det riktigt billigt är det första steget att inventera vad som var och en kan bidra med.
När alla enats om sparmålet är det dags att sätta ambitionsnivån. Hur mycket orkar elever och föräldrar satsa i tid och kraft på att få in pengarna? Och hur ska arbetet fördelas rättvist?
Här är några bra och mindre bra tips:
Loppis. Loppmarknad på ett lokalt torg kan ge ett rejält tillskott. Bäst är att tajma en lördag efter lön. Tillstånd till loppmarknad brukar ges av gatukontoret i kommunen, oftast utan avgift. Loppmarknad har fördelen att barnen bidrar med gamla leksaker, sportprylar, böcker, spel och filmer som de inte använder längre och föräldrarna får ett tillfälle att rensa i förråden. På loppisen säljs med fördel även hembakt och annat som barnen gjort.
Skoldisko. Lite äldre elever kan arrangera skoldisko för de yngre klasserna. Här krävs tillstånd av skolan och kanske en avgift för hyra av lokal. Hempoppade popcorn, saft och annat kan antingen säljas eller ingå i entréavgiften. Några föräldrar kan fungera som ordningsvakter.
Sälja företagsprodukter. Det finns en uppsjö med företag som sett en affärsidé i att sälja till skolklasser som i sin tur säljer varorna. Ofta är varorna förhållandevis dyra och dessutom dåligt märkta med innehåll och ursprungsland. Eleverna förbinder sig att sälja en viss mängd hemtagna varor. Risken är stor att en del av lagret blir något föräldrarna får sälja på sina arbetsplatser. Det har blivit så vanligt att allt fler företag förbjuder föräldraförsäljningar av produkter och lotter på arbetsplatserna.
Det blir också allt vanligare att välgörenhetsorganisationer har produkter som klassen kan sälja och då går en del av pengarna går till bistånd och en del till klasskassan.
Tjänster. Tjänster har fördelen att det inte kräver inköp och lager. Barnen kan erbjuda hundpromenader, biltvätt, ogräsrensning och andra enklare arbeten. Det ska givetvis inte vara jobb med ersättningar som är att betrakta som lön eller arbetsuppgifter som kan kräva särskilda försäkringar.
Vilka är då de vanligaste fällorna?
Givetvis att sätta ambitionsnivån för högt så att man inte orkar och förmår att få ihop till reskassan. En ojämn arbetsfördelning skapar också osämja och problem, inte minst bland de vuxna.
Det finns också en risk för att föräldrarna tar över. Både för att de tycker att det är så roligt men också för att man valt sådana arbetsuppgifter som barnen inte klarar av. Det är också mammorna som lättare faller i konkurrensfällan med exempelvis bullbak. Flera mammor har bekänt för mig hur de köpt färdiga kanelbullar och tagit bort formarna med firmatryck.
Hanteringen av skolkassan är också ett viktigt kapitel. Det finns tyvärr åtskilliga berättelser om hur pengarna plötsligt är försvunna. Här är det viktigt att utse någon, gärna en förälder, som får förtroendet att öppna ett särskilt konto för klassresan samt regelbundet redovisa resultatet.
Men en skolresa är inte bara arbete och pengar. Det är också ett minne för livet. Den sista arbetsuppgiften kan vara att samla ihop foton och bränna ner bilderna på en skiva till alla.