Mejla

Andrev Walden

Den här texten gynnar också SD

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Under Jimmie ­Åkessons arbetsplatsturné fick vi ­ännu ett knippe grunda analyser av typen ”protesterna spelar SD i händerna”. Så låt oss reda ut några saker innan någon gör misstaget att andas in det här resonemanget och tystna.

Vi har en borgerlig statsminister som trots förödande opinionssiffror vägrar ­utnyttja sin sista livlina: Sverige­demokraterna.

Fredrik Reinfeldt har varit stenhård på den här punkten och hans retorik har satt tonen för hela Alliansen: SD är inte välkomna i det blå laget.

Det här är ingen självklarhet. Reinfeldts hållning gör honom till en ovanlig högerledare i Europa. Och det ska vi vara stolta över.

Vi vet emellertid inte vem som tar över efter Reinfeldt eller vilket tonläge hen sätter. Vi vet bara att en strid kommer. Det finns ögon som slänger långa blickar över nationsgränserna (inte minst mot Norge) och odlar argument för att mjuka upp den inomborgerliga opinionen för ett samarbete med SD.

Det är ingen slump att begreppet ”åsiktskorridoren”, vilket alltså är ledarsidska för ”PK-censuren”, fått så starkt genomslag nu.

Men så länge SD-politiker ”avslöjas” som rasister (för att journalisterna gör sitt jobb) och möts av ett anti­rasistiskt larm ute i verkligheten (för att medborgarna gör sitt jobb) är det omöjligt att närma sig SD. Det spelar ingen roll om Jimmie får 10 eller 12 procent så länge ingen tar hans hand.

Därför är det viktigt att väsnas. Och fortsätta väsnas. För att ständigt påminna varandra om var SD kommer ifrån och vad de är. Glömskan är snabbare och farligare än du tror. Efter valet kommer vintern och då kan den politiska kartan ritas om.

Kom ihåg det nästa gång SD möter motstånd av brandmän, läkare eller smarta mobiler utan att straffas i opinionsmätningarna. Ingenting är förgäves. Det finns strider som utkämpas i det tysta.

Vi befinner oss just nu på första sidan av ett nytt skamligt kapitel i Europas historia. SD är en del av något mycket större. Och en dag kommer dina barn eller barnbarn ­fråga vad du gjorde under den här epoken.

Fredrik Reinfeldt kommer kunna svara på den frågan utan att vika med blicken.

Kommer du?

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN