Mejla

Lena Mellin

Nu gäller det att kämpa, Reinfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:

Nio månader och elva dagar har Reinfeldt på sig att nå sina drömmars mål.

Att bli omvald.

Men vägen dit är varken rak eller utan problem.

Enligt den senaste väljarbarometern från Aftonbladet/United Minds ligger de rödgröna 6,1 procentenheter, eller 335 000 väljare, före alliansen. Enligt Sifo har de rödgröna haft övertaget i väljarkåren sedan november 2006.

Det är det försprång som Fredrik Reinfeldt (M) ska ta igen för att för att förverkliga sin dröm, att leda den första borgerliga regering som blir återvald sedan 1979.

Det är inte omöjligt. Men svårt.

Här är Reinfeldts största problem:

1. Opinionssiffrorna. För att bli återvald måste Reinfeldt och de andra partiledarna i alliansen förmå medborgare att ta klivet från den rödgröna planhalvan till den blå. Det lyckades de med 2006, då Socialdemokraterna var sönderregerade. I år blir det inte lika lätt.

2. Humöret. Att ligga under i opinionsmätningarna tre år i rad tär på både humör och stridsvilja. Men att få valarbetarna att tro att valsegern finns inom räckhåll är Reinfeldts viktigaste uppgift om han vill vinna igen.

3. Sjukskrivningarna. De nya reglerna för långtidssjuka uppfattas av många som både onödiga och hjärtlösa. Utan att backa alltför mycket måste Reinfeldt få regeringen att framstå som att den tar intryck av kritik och tar människors oro på allvar. Svårt.

4. Pensionärerna. Att pensionärer betalar högre skatt än löntagare har fått 1,6 miljoner pensionärer att resa sig som en man.

I kombination med att pensionerna sänks i år krävs det åtskilligt för att muntra upp denna strategiska grupp – nästan en fjärde­del av väljarkåren.

5. Framtiden. Det är sällan man vinner val på det som är gjort. Det är vad som ska åstadkommas i framtiden som avgör. Men hur ser alliansens framtid för Sverige ut när arbetslinjen för tillfället kört i diket? Här måste Reinfeldt leverera.

6. Ekonomin. Ingen lastar Reinfeldt för att amerikanska banker störtade ner världen i en depression. Men det glåmiga krishumöret smetar fast på den som har makten.

I sitt tal på M-stämman i höstas formulerade Reinfeldt sitt vinnarrecept:

– Den som bäst formulerar samhällskritik som slår an hos flest. Den som dessutom för samman ett regeringsalternativ som kan göra skillnad, den kommer att vinna.

Klarar han det? Den 19 september har vi svaret.

Av: Lena Mellin

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN