Rättvisa skipas nog i livet efter döden

Ungefär 95 000 svenskar läser tidskriften Affärsvärlden. Drygt 100 000 tittar in på hemsidan. Det är inte föraktligt, ungefär lika många som bor i Borås kommun. Det säger jag inte bara för att jag då och då råkar skriva där själv.

I Affärsvärlden alltså, inte i Borås.

Å andra sidan: Närmare 9 300 000 av Sveriges befolkning läser inte Affärsvärlden. Det är rätt många, det också. Och det betyder att 9?300?000 har missat Erik Wahlins artikel om att finansmannen

Johan Björkman inte längre är misstänkt för någonting. Inga insideraffärer, inga skattetrixerier, ingenting.

Johan Björkman? Var det inte han som …

Jo. Det var han som kände en hand läggas på axeln när han vandrade genom Berzelii park i Stockholm, sommaren 2003. Det var han som vände sig om och informerades om att handen satt på lagens långa arm. Han förväntades följa med, lämna över sin dator och inställa sig till förhör.

Han var misstänkt. Olagliga affärer, muttrade rättvisan. Insiderhandel. Förmögenhetsskattebrott.

Johan Björkman var en uppskattad, betrodd och på sina håll älskad figur. Men fegheten reser lätt. På kort tid petades Björkman från ett antal uppdrag.

Regeringen lyfte bort honom som ordförande i tredje AP-fonden, trots att Dan Andersson, LO:s man och knappast den som klemar med miljonärer, bad ministrarna att sluta fjanta sig.

Medierna tyckte att det var helfestligt. Blodvittring. Åklagaren delade den uppfattningen. Till och med nya åtalspunkter skickades till medierna, innan Björkman fick se anklagelserna.

Av detta blev alltså ingenting. Noll. Intet. Nedlagt. Inget som ens höll att prövas av rätten. Då klev Skattever­k­et in och försökte gama åt sig några miljoner. År efter år efter år. Underkändes och överklagade. Nu har de också tvingats ge upp. Johan Björkman hade inte ens deklarerat slarvigt.

Att 9 300 000 boende i Sverige inte vet om det, beror på att Affärsvärlden som nästan enda publikation berättat det. Det är skojigare att göra rubriker på misstänkta än på rentvådda. Och Johan Björkman själv? Dog i februari 2007. Hjärtinfarkt.

Johan Björkman förväntade sig inte att livet skulle vara rättvist. Men jag tror att livet efter döden är det. Och jag tror att Johan Björkman hjälper Sankte Per med gästlistan vid pärleporten.

Några av er kan vänta er ett riktigt, riktigt varmt mottagande.

avJohan Hakelius

ARTIKELN HANDLAR OM