Mejla

Lena Mellin

Bryt upp, Madeleine

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lena Mellin: Du är ung, snygg och välutbildad – ta ingen skit

JAAAAAAAAAA I augusti förra året eklaterade prinsessan Madeleine och Jonas Bergström sin förlovning på Solliden på Öland. Madeleine berättade glatt om frieriet på italienska Capri och visade upp sin gnistrande ring för den samlade presskåren. Men nu visar det sig att bakom fasaden var inte allt så lyckligt.
JAAAAAAAAAA I augusti förra året eklaterade prinsessan Madeleine och Jonas Bergström sin förlovning på Solliden på Öland. Madeleine berättade glatt om frieriet på italienska Capri och visade upp sin gnistrande ring för den samlade presskåren. Men nu visar det sig att bakom fasaden var inte allt så lyckligt.

Bryt förlovningen, Madeleine.

Den snöboll som i går sattes i rullning av norska medier riskerar annars att krascha med dunder och brak rakt in i den stundande bröllopsyran.

Det krävs ingen utvecklad fantasi för att inse att prinsessan Madeleine går genom en besvärlig tid.

För tio månader sedan förlovade hon sig med killen som hon känt i sju år, Jonas Bergström. På italienska Capri föll han på knä och frågade om Madeleine ville gifta sig med honom.

Två månader senare avslöjade paret den hemliga förlovningen i en extrasändning i Sveriges television.

– Jag svarade snabbt: Såklart jag vill, sa prinsessan Madeleine.

Nu berättar handbollsspelaren Tora Uppstrøm Berg, 21, i norska Se og Hør, att även hon och Jonas varit ett par. I april förra året, under en grabbresa till Åre, var paret intima.

Det är inte världshistoriens största skandal. Jonas Bergström och Madeleine var inte förlovade, han hade inte förespeglats att han inom en nära framtid skulle bära titeln hertig av Hälsingland och Gästrikland.

Men avslöjandet kommer vid en sällsynt dålig tidpunkt. I förra veckan berättade drottning Silvia i Aftonbladet att bröllopet inte blir av i år. Madeleine bor sällan i parets lägenhet i Stockholm.

De har inte synts officiellt tillsammans på den här sidan nyår. Så sent som i går hölls en lunch för biståndsminister Gunilla Carlsson (M) på Slottet. Kungaparet var där. Kronprinsessparet var där. Och Madeleine – utan Jonas.

I kungafamiljens liv är skiljelinjen mellan det offentliga och privata mycket tunn. Nyheter om förlovningar direktsänds. Bröllop är evenemang dit hela svenska folket bjuds in. När mormor drabbas av demens är det en angelägenhet långt utanför familjekretsen.

Att intresset för förhållandet mellan Madeleine och hennes fästman är stort är alltså inget konstigt. Det är så vi lärt oss att förhålla oss till födslar, dödslar, förlovningar, bröllop och ätstörningar i den kungliga familjen. De är i hög grad en gemensam angelägenhet.

Men nu är det dags för hovets krishanterare att dra ett streck. Det surrar av rykten och norska Tora behöver inte vara den enda som känner sig föranlåten att berätta att hon haft ihop det med killen som ska bli hertig.

Bryt förlovningen, Madeleine. Eller ta åtminstone en timeout. Att hålla upp en fasad i dagens medieklimat riskerar att bli outhärdligt. Den snöboll som nu satts i rullning kan komma att växa i storlek, snabbt och okontrollerat, präglat av samma obönhörliga medielogik som drivit historien om

Tiger och Elin. Tystnad triggar nyhetsjakt. En bruten förlovning med en vädjan om att bli lämnad i fred kommer att dämpa den.

Utan prinsessan Madeleine är Jonas Bergströms kvinnoaffärer helt ointressanta. Inte ens den febrigaste bloggare skulle rimligen kunna uppamma mer än ett mycket perifert intresse för den unge juristens damer.

Nu hävdas att traditionen säger att prinsessor inte bryter förlovningar. Men skit i traditionerna, det är ingen skam. Det har många kungligheter gjort tidigare.

Kronprins Haakon av Norge gifte sig med en kvinna som redan hade barn. Madeleines syssling, danske prins Joachim, har både skilsmässa och omgifte i bagaget. Gustaf IV Adolf slog upp två förlovningar innan han gifte sig. Och det var ändå på 1700-talet.

Madeleine, du är ung, snygg, rik och välutbildad. Ta ingen skit.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN