Mejla

Martina Haag

Känd författare fick psykbryt på bröllop

Publicerad:
Uppdaterad:

Hur svårt kan det vara? Man bara köper en burk med vax som man värmer, stryker ut lite vax på benet med en spatel eller smörkniv, tar en tygremsa, till exempel av ett sönderklippt lakan och lägger remsan ovanpå vaxet och rycker till. Håret försvinner, benet blir helt lent. Hur lätt som helst, i stället för att gå på skönhetssalong och slösa bort en massa pengar i onödan.

Jag börjar i god tid. Vi är bjudna på bröllop. Jag ska ha på mig en tunn ljusblå chiffongklänning och blå kilklacksskor, Erik har pressat på sig en skjorta. En del par har, när de går på bröllop, klänning och skjorta i samma nyans, så det liksom syns att man hör ihop, men det tycker Erik är fånigt. Jackson vägrar ha ljusblått och Dino tycker alltid samma som Jackson. Lussi vägrar att ha klänning överhuvudtaget, så den enda som jag kan tvinga på en ljusblå klänning är Diana. Men först: släta fina ben.

Jag värmer vaxet proffsigt i en kastrull på spisen. Törnrosa hoppar upp på köksbordet, mjauar ett långt utdraget ”mjäääuuu” och kollar intresserat när jag tar ett gammalt örngott och börjar klippa sönder i lagom breda remsor. Erik kommer ut i köket:

– Vad har du där?

– Ett örngott. Det är gammalt. Det var redan trasigt innan.

– Men klipper du sönder det?

– Ja. Jag måste ha det, det ska bli remsor till min benv ...

– Men Martina, det är väl onödigt att ...

– Kan inte du ge Törnrosa mat, jag blir galen när hon håller på och stryker sig. Jag måste ha koll på vaxet så att det inte blir för varmt.

– Men varför klipper du sönder ett helt fungerande örngott ...

Jag går ut i vardagsrummet. När kusten är klar går jag in i köket igen och känner på vaxet. Ajajaj, det är asvarmt. Stänger av plattan och letar efter kattmat. Finns ingen.

Går upp till barnen på övervåningen och säger att de måste sätta igång och göra sig i ordning, för vi ska åka om en timme. Sminkar mig med ljusblå ögonskugga i färg med klänningen. Går ner igen och känner på vaxet. Kallt. Stelt. Sätter på plattan igen och hänger fram klänningen, skorna och kollar efter nåt som jag kan ha som handväska, i stället för min svarta vardagsklump. Hittar en vit necessär som kanske kan gå för kuverthandväska.

Erik tar ett varv med hundarna runt huset. Jag klipper klart örngottsremsorna. Vaxet är nu kokhett. Fan. Nu börjar det bli bråttom. Sätter in vaxet i frysen. Skriker till barnen att de måste skynda sig. De svarar att de är redan klara för länge sen.

Tar ut det nu ganska ljumna vaxet ur frysen. Jag sätter upp ena benet på köksbordet. Stryker på ett svalt lager vax samtidigt som Erik kommer tillbaks från hundpromenaden. Lägger på en bit örngott ovanpå vaxet. Väntar ett litet tag och rycker till. Hm. Vaxet sitter liksom kvar på benet som ett litet extra plastskinn. Provar igen och väntar inte lika länge den här gången. Rycker till. Ännu ett plastskinn på andra sidan av benet. Jag ska nog ha lite varmare vax och bredare tygremsor.

Erik ringer taxi och jag ställer in vaxet i mikron. Ut med det igen. Upp med andra benet på bordet. Skållar mig med vax samtidigt som Törnrosa som fortfarande inte har fått någon mat, stryker sig mot mitt torkade vaxskinn.

Alla Törnrosas små lösa pälshår fastnar i vaxet. Jag tar genast ner benet för att försöka borsta bort katthårstråna. De sitter som berg.

Hon stryker sig mot vaxet på mitt andra ben samtidigt som Erik säger att taxin är här nu. Kastar på mig klänningen. Tar kilklacksskorna i handen och rusar ut till taxin. Sätter mig i framsätet och knyter på mig skorna.

Har nu två otroligt håriga ben till min ljusblå chiffongklänning. Jag är så hårig av katthåren att man på vissa ställen inte ser huden överhuvudtaget. På andra ställen är det gult vaxskinn och på vissa fläckar är det bara vanliga människohår. Det här går inte. Jag måste ha brallor. Kan vi stanna och köpa brallor någonstans på vägen? Vi hinner verkligen inte. Men jag kan inte gå in i kyrkan såhär.

Jag stannar taxin i panik och rusar in med mina pälsben på Konsum. Jag måste köpa något, vadsomhelst som kan dölja mina ben.

Jag kommer ut igen med en rulle aluminiumfolie. Kan man kanske göra ett par stanniolbrallor? Får fixa det i smyg inne i kyrkan.

Av: Martina Haag

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN