Krigshetsaren Bush smet från värnplikten

KOLUMNISTER

Vi som är uppkopplade sent om nätterna och hamrar på datamaskinens tangentbord blir inte kloka på president George W Bush.

Vilken sorts fågel är han egentligen?

Han kallar dem som är emot ett angrepp på Irak för "fega", "förrädare" och "femtekolonnare".

Undrar vad befälhavaren under Gulfkriget för tio år sedan, den tidigare hjältegeneralen Norman Schwarzkopf, gillar anklagelsen. Han har i likhet med en rad andra generaler motsatt sig en oprovocerad attack mot Irak.

Bushs hårdaste kritiker i USA jämför nu sin president med Caesar, Hitler och Stalin. Inte minst för att han i det så kallade kriget mot terrorn tillskansat sig en i vissa stycken diktatorisk makt över sitt eget folk.

Bushs senaste förslag till inskränkning av USA-medborgarnas personliga friheter kallas Domestic Security Enhancement Act of 2003. Det skrevs i hemlighet, men läckte nyligen från justitiedepartementet och finns nu att läsa i helhet på nätet. Kolla själva på: www.publicintegrity.org

Förslaget innebär bland annat att vem som helst på blotta misstanken ska kunna gripas och hållas i förvar, i hemlighet, på obestämd tid. Det ska till och med vara olagligt att berätta om de gripna.

Agenter från federala myndigheter ska slippa gå till domstol innan de genomför avlyssning, övervakning, husrannsakningar och beslag, dessutom ska agenterna ha juridisk immunitet. Ingen domstol ska heller kunna stoppa dem.

Bush vill att all insamling av information, laglig eller olaglig, ska kunna betraktas som spioneri åt främmande makt. (Sorry, alla murvlar!) Dessutom vill han ha rätten att frånta vilken medborgare som helst medborgarskapet om denna person deltagit i någon form av samarbete - även lagligt - med en organisation som riksåklagaren betraktar som terroristanknuten.

Nog älskar president Bush individuell frihet alltid.

Åtminstone sin egen.

Som han så festligt uttryckte det i CNN under valkampanjen, den 18 december 2000: "Om det här vore en diktatur, skulle det vara förbannat mycket lättare, så länge jag vore diktatorn."

Men vilken sorts fågel är han?

Kollar man en del av USA:s krigsveteraners hemsidor så är Bush en "Chickenhawk", en kycklinghök. En krigshetsare i fåtölj, som själv sitter tryggt, men driver andra människor ut på slagfälten.

Faktum är att det sitter sådana fåglar på de flesta av pinnarna i den nuvarande administrationen i USA. Förutom utrikesminister Colin Powell så har nästan varenda kotte kring det ovala kontoret i Vita huset lyckats undvika slagfälten i de officiella krig USA deltagit i de senaste 60 åren: Andra världskriget, Koreakriget, Vietnamkriget, Gulfkriget, Bosnien. (De riktigt skitiga inofficiella krigen och kupperna i andra länder har huvudsakligen skötts av säkerhetstjänster, lokal soldatesk och inhyrda kriminella.)

Karriäristerna som styr USA, och som velat krig men inte velat kriga själva, har ibland skyllt på svaga knän eller hudirritationer. Men de flesta av dem har sagt att de haft "annat att göra", till exempel läsa juridik.

Bush lyckades, efter dåvarande pappa senatorns påtryckningar, slippa risken att inkallas till Vietnam genom att smita före kön och få en plats i Nationalgardet. Där fullgjorde han dock inte sin tjänst. Han fick flygcertifikat och övade med stridsplan. Men han hoppade av i förtid 1972, i uppenbar strid mot reglementet.

Detta har han ljugit om i efterhand och det har retat några av hans dåvarande kolleger så pass att de utfäst en belöning till den som kan intyga att Bush var på plats. Ingen har gjort anspråk på pengarna.

Satte USA:s nuvarande överbefälhavare George W Bush bara rekord i bondpermis, eller var han i själva verket desertör?

Och tror ni att han skulle hota med krig, om Irak bara exporterade morötter?

Robert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM