Med regeringens hjälp spreds illvilliga rykten

KOLUMNISTER

Ja, vi sitter alltså i skärgården och borstar, radiomannen Gert Fylking och jag. Han är aktiv i kristdemokraterna nu, mer om det senare.

Först lite om de tre före detta terroriststämplade svenskarna Abdirisak Aden, Abdulaziz Ali och Ahmed Yusuf. De hade - med den svenska regeringens goda minne - fått sina tillgångar frysta på order av USA, FN och EU. Utan bevis, utan dom, utan rättssäkerhet.

Nu tvingades de - med den svenska regeringens goda minne - att förnedra sig och skriva under ett papper från USA där de under hot om straff lovade att inte ha kontakt med barfotabanken al-Barakaat, använd av somalier som hjälpt anhöriga i hemlandet. Därmed ströks två av dem från listan. Den tredje väntas bli "rentvådd" inom kort.

Detta bevisar att den så kallade terroristlistan från USA:s finansdepartement är rena skiten. Om några av dem som stått på den inte är farligare än att det räckt med en signatur för att bli avförd - hur stark var bevisningen, och vad låg till grund för misstankarna från början?

Ni hajar "

Med den svenska regeringens aktiva hjälp har det spritts illvilliga och falska rykten om de tre svenskarna.

Det är därför jag höll på att spy i går när jag läste Aftonbladet.

Utrikesminister Anna Lindh hade varit på besök hos Abdirisak Aden och låtit sig fotograferas med en blombukett, träffat familjen och ätit somalisk mat. Underhållning. Excellensen hycklade oförblommerat:

- Jag önskar att jag hade varit här för flera månader sedan.

Det hade nog Abdirisak önskat också. Men utrikesminister Anna Lindh och statsminister Göran Persson och justitieminister Thomas Bodström var värre ynkryggar än man kunnat tro. De bröt möjligen mot grundlagen när de lät främmande makt våldföra sig på enskilda svenska medborgare.

Men i går, när USA plötsligt friat de påstått misstänkta, tyckte utrikesministern att "det kändes viktigt att träffas" med Abdirisak Aden.

Vilket kräkmedel!

För ett par veckor sedan lovade jag att rösta på Abdirisak i valet, om han stod kvar på terroristlistan. Nu gör han inte det. Alltså, ingen röst.

Bara ett lycka till med personvalskampanjen.

Min röst går i stället till radiomannen Gert Fylking.

Varför? För att han är min polare. Ett annat svar är familjepolitiken.

Gert har fem barn ihop med tre olika kvinnor. Två av dem på köpet. Av barnen alltså.

Gert vill underlätta adoptioner. "Ett kärleksfullt hem är viktigare än kön, ras och religion." Vad menar han?

- Bögar, muslimer eller vad de nu är spelar ingen roll. Om ett barn får kärlek blir det tryggt och får chansen till goda förutsättningar i livet.

Gert är den mest toleranta kristdemokraten jag träffat. Han bjuder uteliggare på julafton och den där stilen.

Här är några av Gerts andra vallöften:

Skolan kommer inte att bli sig lik. De som tror att man kan gå ur skolan utan att kunna läsa och skriva kommer att bedra sig. Föräldrarna ska få välja själva hur de vill ta hand om sina barn.

Vi måste genomföra en stenhård revision av landstingen, därför att jag misstänker att det inte finns en landstingsdirektör som inte har en fru som inte har ett konsultföretag som "jobbar" åt landstinget.

Fastighetsskatten är fullkomligt absurd, mitt hus gick upp från drygt 500 000 till nästan 900 000. Varför?

Samma ställe, samma utsikt, inget vatten, ingen el. Fastighetsskatten ska bort, det är bättre att öka reavinstbeskattningen på fastigheter till 30 procent.

Proffsboxningen ska tillåtas, varför ska det finnas yrkesförbud i Sverige? Sexköpslagen är inte bra, när man jagar torskarna så registrerar man de prostituerade, som inte gör något "olagligt". Att vi kan ha ett samhälle med hemlösa är en gåta, det är väl bara i västvärlden vi har det " Herren ger och Herren tar, de som vill bränna själva för husbehov ska få göra det "

Vi sitter alltså i skärgården. Allt låter bra. Och ni hajar själva "

Robert Aschberg

ARTIKELN HANDLAR OM