Ehsan Fadakar

Norge, vad är ursäkten den här gången?

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Tiggeri kan bli olagligt i Norge.
Tiggeri kan bli olagligt i Norge.

Hon heter Inger Husby, men kallas ”Mama Inger” i folkmun. I lite mer än två och ett halvt år har hon erbjudit mat, bjudit hem och hjälpt tiggande romer att tvätta sina kläder och duscha. Hon hjälper Europas allra fattigaste, bespottade och mobbade människor. Hon har öppnat sitt hjärta. Hon har lärt känna människorna, hälsat på deras familjer och gjort det lilla hon kan för att deras barn ska få utbildning och ta sig ur föräldrarnas tragiska öde.

Hennes medmänsklighet provocerar en hel del grannar, säger hon i en intervju med norska NRK. Många andra hyllar henne. Men snart kan det hon gör vara olagligt.

Den norska regeringen vill lägga fram ett lagförslag som inte bara förbjuder tiggeri, utan även de som hjälper tiggare med sin olagliga verksamhet genom att till exempel erbjuda mat, logi och ge tiggarna pengar till resor. Snart kan den hjälpande handen straffas med fängelse i världens rikaste land.
Det borde inte vara svårt att förstå vilka som ligger bakom det kommande, ondske­fulla lagförslaget. I november blev sydnorska Arendal den första kommunen i Norge att förbjuda tiggeri. Det var den norska regeringen, som leds av Moderaternas systerparti Høyre och det främlingsfientliga Fremskrittspartiet, som gav kommunerna fritt fram att i stort sett förbjuda fattigdom. Polisen fick dessutom rätten att föra register över tiggarna.

Det är inte första gången Høyre och FrP har gett sig på romerna. Mitt under en brinnande valrörelse dundrade FrP-ledaren och numera finansminister Siv Jensen på med att ”nog är nog, in med romerna i bussar och kör ut dem”.

Norge har haft ett nationellt förbud tidigare,­ men det avskaffades 2005. Den 22 januari skickade regeringen ett lagförslag på remiss om att återinföra det nationella förbudet. På tre veckor ska förslaget gås igenom och sen ska det röstas. Att Norges DO, Sunniva­ Ørstavik, kritiserar förslaget genom att konstatera att Norge ”kan inte genom förbud bli av med fattigdom och nöd” verkar inte bita. Det nya lagförslaget kommer ändå röstas igenom, tack vare stöd av Senterpartiet som ger regerings­partierna majoritet.
Jag skrev en gång att Norge är ett själviskt land som behandlar de fattigaste som djur. Tyvärr ser det ut som att jag får rätt igen. Förra gången hette det att vi svenskar inte kan tillräckligt om FrP. Vad är ursäkten den här gången? Har vi missförstått allting igen? Knappast. Att FrP tappat rejält i opinionsmätningarna senaste tiden har väl inget med saken att göra? Självklart är det så. Att ge sig på invandrare i allmänhet och romer i synnerhet är det smartaste ett främlingsfientligt parti kan göra. Funkar varje gång. Det ser vi inte minst i vårt eget land.

Nu när Norge befinner sig i ett medmänskligt fritt fall är det ändå viktigt att inte glömma bort eldsjälarna som står emot. NRK frågar ”Mama Inger” om hon är rädd för att hennes agerande kan resultera i fängelse. Hennes svar ger mig hopp om våra grannar.

– Nej, de får fängsla mig, det blir en ny upp­levelse.

42,8 %

Jonas Gahr Støre.
Jonas Gahr Støre.

Så många lyckas de norska socialdemokraterna Arbeiderpartiet locka enligt den senaste stora väljar­mätningen. I tre raka månader har nye parti­ledaren Jonas Gahr Støre attraherat i snitt 41,5 procent av norrmännen enligt olika väljarmätningar. För regeringspartierna Høyre och Frem­skrittspartiet går det inte alls bra. 22,6 procent för statsminister Erna Solberg och bara 11,3 för Siv Jensen. Det betyder att AP på egen hand är 7,6 procent­enheter större än de båda regeringspartierna. Så sent som i oktober i fjol var regeringen större än AP. Att högerregeringen lägger nya tiggarförbud kommer därför inte som en överraskning.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN