Mejla

Oisín Cantwell

De vill hänga ut sexbrottslingar

Publicerad:

Högerextrema krafter bakom sajterna

1 av 4
Nationaldemokrater demonstrerar på Karl XII:s dödsdag den 30 november

Den svenska högerextremismen är under försåtlig förvandling.

Ni som stödjer dem som hänger ut människor som dömts för sexbrott mot barn bör ta er en funderare på vilka det är ni applåderar och vad de har för drivkrafter.

Det var inte särskilt många år sedan svenska nazister var en marginaliserad samling knäppskallar som söp sig medvetslösa, hyllade Karl XII, misshandlade ­invandrare och i stunder av ­förvirring varandra.

Det innebär inte att de var ofarliga, minns Malexander och mordet på syndikalisten Björn Söderberg, men de hade ingen realistisk möjlighet att få folklig acceptans för sin ideologi.

Detta har de förstått, analyserat och dragit slutsatser av. Detta finns det anledning att prata om.

För många av de figurer som fnyser åt Jimmie Åkessons slappa syn på invandring har skippat Hitler, hakkors och Salem-­marscher och driver i stället ­frågor som de flesta av oss ­ställer upp på.

Det är, för att ta ett aktuellt exempel, betydligt lättare att få människor att hålla med om att det är avskyvärt att utsätta barn för övergrepp än att få dem att tro att förintelsen aldrig ägt rum.

Det är mot denna bakgrund den nya svenska sajten där drygt hundra pedofiler och andra slags sexualförbrytare hängs ut med namn, personnummer, bostadsadress och domar, ska ses.

Jag skrev om den i går, om hur en oskyldig person riskerar att få sitt liv förstört efter att felaktiga uppgifter om fällande dom för innehav av barnpornografi ­publicerats.

Hjärnan bakom den polisanmälda och förmodligen olagliga nätsidan hade tidigare en ledande position inom Svenska motståndsrörelsen, en nazistisk ­organisation som vill göra revolution och som enligt Säpo är den högerextrema grupp som ­utgör det största hotet mot ­Sveriges inre säkerhet. Han har nu gått med i det något mindre militanta Förbundet nationell ungdom och säger i en intervju att sajten drivs ”i nära samarbete med” Nationaldemokraterna, ett parti som bildades 2001 efter en utbrytning ur Sverigedemokraterna och som profilerat sig ­genom attacker mot homosexuella, samarbetar med öppet nazistiska partier och på minst ett möte sålt böcker som ifrågasätter Auschwitz.

Någonting säger mig att en ­betydande majoritet av alla de tusen och åter tusen personer som klickat ”gilla” på nätverkets sida på Facebook inte skulle drömma om att sätta sin fot på någon av dessa sammankomster.

De flesta av dem känner förmodligen inte ens till kopplingen mellan sajten och ett av Sveriges mest extrema politiska partier.

Av kommentarerna på Facebook att döma utgörs fanklubben av människor som mer drivs av särskriven men berättigad avsky gentemot sexualförbrytare än ideologisk övertygelse.

Det här är en grupp individer som knappast lyssnar på de experter som varnar för att de som hängs ut som pedofiler riskerar att fastna i den identiteten och fortsätta att utsätta barn för övergrepp.

Inte heller tycks de vara alltför bekymrade över att hatstämningar kan piskas upp med lynchningar som följd.

Möjligen är det dock så att i varje fall vissa av dem inte vill vara nyttiga idioter åt extremister som tålmodigt försöker göra en vedervärdig ideologi rumsren och därmed flytta fram sina positioner.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN