Mejla

Robert Aschberg

Hög tid att göra skillnad – vi ska bara hitta rätt politik

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Lyhörda öron behövs för att göra skillnad.
Lyhörda öron behövs för att göra skillnad.

KOLUMNISTER

”Partivänner … låt mig ta upp ett viktigt ämne som rör inte bara vår egen utan också våra barns och barnbarns gemensamma framtid.

Jag vill nu kompromisslöst sätta fingret på en fråga som vi alla på ett seriöst sätt måste ta på djupaste allvar … partivänner, så här inför den stundande julen känns det extra viktigt att slå fast att vi inför 2012 ­måste förbereda oss på att gå vidare och ­fokusera på vad som kommer att hända ­inte bara nästa år, utan flera år framöver.

   Sverige är ett bra land, kanske det bästa landet i världen, men vi har inte bara möjlig­heter, utan också stora problem. Vi måste titta på de här problemen och ta tag i dem, samtidigt som vi förhoppningsfullt men noggrant kommer att analysera om det finns utrymme för viktiga reformer.

Det gäller miljön, det gäller ekonomin, det ­gäller jobben och jämställdheten och ett helt ­batteri av andra lika angelägna frågor.

   Men innan vi sätter oss ned och kavlar upp ärmarna för att ta krafttag och göra skillnad så vore det fullkomligt oacceptabelt om vi inte började med att lyssna in folk i hela landet.

Och vi ska lyssna in alla parter; lön­tagarna,­ företagarna, pensionärerna, ­invandrarna och inte minst alla människor som på ett ­eller annat sätt befinner sig i utanförskap.

När vi lyssnat in ordentligt kommer vi att ha möjlighet att försöka hitta en lyhörd politik som går att formulera på ett sätt som tilltalar de breda väljargrupperna.

Inom vårt parti har vi ­redan haft en rad preliminära kontakter med vanliga människor i alla ­delar av landet och det har gett oss som politiker en ärlig vilja att utöva det ledarskap Sverige behöver i en värld som befinner sig i ständig ­utveckling och förändring.

Det viktigaste av allt, ja, helt avgörande, är att vi för en öppen och konstruktiv debatt ­både inom och utom partiet, samtidigt som vi driver politiken att hålla fast vid den valda linjen, både här i riksdagen och på gator och torg, på arbetsplatser, skolor, sjukhus och kulturinstitutioner av olika slag.

Det kan inte nog betonas att om vi inte lyssnar in, jag säger det igen: om vi inte lyssnar in ordentligt och rättar oss efter alla de vanliga människor som kan saker och ting, så sviker vi den ideologiska övertygelse och den önskan att förändra, som en gång ledde in oss i politiskt arbete.

Detta är sannerligen inga tomma ord, det är tvärtom min solitt fasta övertygelse att vårt absolut främsta uppdrag går att uttrycka med just de enkla orden jag tidigare nämnt i mitt ­inlägg: vi ska göra skillnad!”

Applåder … åskor av applåder.

Av: 

Robert Aschberg

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Robert Aschberg