Feminist, nej – men moderat

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
HAR STUDERAT UNDER HÖSTEN Fredrik Reinfeldt höll sitt traditionella jultal i går och fokuserade på familjevåld – ett ämne som han ägnat extra uppmärksamhet under den senaste tiden.
KOLUMNISTER

Om en moderat statsminister för tio år sedan hade hyllat landets kvinnojourer och lyft fram våld i familjen som ett stort samhällsproblem hade det väckt allmän förvåning.

Men Fredrik Reinfeldt gör just det – lyfter fram familjevåldet.

För nionde året i rad höll M-­ledaren Fredrik Reinfeldt i går sitt jultal. Platsen var det idylliska Högloftet på Skansen, en lokal som kontrasterade skarpt mot hans allvarsamma budskap.

Hela hösten har statsministern studerat familjevåld genom att besöka offer, frivilligorganisationer, socialtjänster och andra ­institutioner. Resultatet: ett niopunktsprogram mot våld i nära ­relationer.

– Våld förstör människor, slog statsministern fast, och den slutsatsen kan i sin avskalade enkelhet sannolikt nästan alla skriva ­under på.

Att slippa våld är därför en grundläggande fri- och rättighet, enligt Reinfeldt. Det är nog inte särskilt många som invänder mot den analysen heller.

Men sedan sa han det som många säkerligen har synpunkter på. Nämligen att det fortfarande är skuldbelagt att tala om våld i ­familjen. Det finns de som fortfarande hävdar att det som händer innanför hemmets ­fyra väggar tillhör privatlivets helgd, och det har ingen utanför väggarna ett dugg med att göra.

Sanningen är att ingen vet hur omfattande våldet i nära relationer är. Reinfeldt lyfte fram siffran 27 300. Så många fall av misshandel av kvinnor över 18 år anmäldes förra året. I omkring hälften hade kvinnan, eller hade haft, en nära relation med förövaren.

Aftonbladets kartläggning av mäns dödliga våld mot kvinnor talar samma språk. Under 2000-talet hade fram till mars i år 181 kvinnor dödats av sina män, pojkvänner eller exmän. De dödades alltså av en man som de tidigare hade älskat och litat på.

De är toppen på is­berget. Men hur stort berget under är vet ingen.

Våld i familjen är inte bara familjetragedi – och det var också Fredrik Reinfeldts främsta uppmaning i jultalet. Alla måste ta ställning mot våld och stödja dem som utsätts för det.

– Med mindre löser vi inte den utmaningen, sa Reinfeldt.

Han vill också, i linje med andra straffskärpningar, att straffen för grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning skärps, han vill höja stats­stödet till kvinnojourerna, ge offer för relationsnära våld kontaktpersoner, öka forskningen och ge bättre utbildning till människor som jobbar med människor som drabbats av våld i nära relationer. Han vill också förbättra samordningen mellan myndigheterna. Och sist men inte minst, kartlägga omfattningen av det relationsnära våldet.

Man skulle kunna tro att statsministern blivit feminist. Men icke.

– Jag använder ­inte ­någon annan beteckning på mig själv än att jag är moderat.

Moderat, så klart. ­Feminist, nej tack.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM