Ni är fega, SF – och ni orkar bara tjäna pengar

KOLUMNISTER

SF Bio är ett otidsenligt och fegt företag vars enda mål är att vinstmaximera för ägarna Bonniers. I en tid då andra företag inser att man måste spela i lag med samhället väljer biografjätten att ignorera sin omvärld.

Det senaste exemplet är dödsdomen mot biografen Palladium i Göteborg. I februari ska den stängas, efter 88 års obruten verksamhet. Det är en skandal som borde väcka mer än lokal ilska.

Palladium är en av landets mest praktfulla paradbiografer, en kvarvarande klenod från den stora filmens tid. Helhetsintrycket är både mäktigt och elegant. Även popcorngenerationen känner att Palladium är något extra. Men det spelar ingen roll för SF Bio som lägger ner Palladium med motiveringen att publiken sviker. Det är en sensationellt fräck formulering.

Det handlar nämligen inte alls om att publiken sviker. Tvärtom är sanningen att biobesöken ökar i Göteborg, vilket i sin tur beror på det nya jättekomplexet Bergakungen med många salonger, restaurang, vip-rum, barer och allt annat som lockar publiken att lämna centrala stan.

Massor av människor går fortfarande på bio. Men färre går på Palladium nu än innan Bergakungen öppnade. Är det publikens fel? Vi kan naturligtvis leva ett helt liv med popcornpalats. Världen går inte under för att ännu en gammal biograf blir klädkedja eller hamburgerhak. Men det blir historiefattigt och torftigt.

Ni kanske tycker att detta låter som ett lokalt ämne i Göteborg? I så fall ber jag er vänta ett tag. Tids nog kommer även era anrika och älskade biografer att läggas ner. Mitt tips är att till exempel klassiska Skandia på Drottninggatan i Stockholm är borta inom något år.

SF Bio är inget företag vilket som helst, även om det agerar som ett. Det är en nationell kulturinstitution som visade sin första film för över hundra år sedan. Under ett drygt sekel har man haft ett oerhört inflytande över svenskarnas filmintresse och filmkonsumtion.

SF Bio borde därmed vara ett företag som klarar att ta ansvar för sin särställning. Men man orkar inte mer än att tjäna pengar.

Jag var på bio på Palladium i helgen som gick. Det var en riktig bioupplevelse. Vi såg Råttatouille, som jag gärna rekommenderar. Den handlar om en råtta som blir mästerkock. Fast egentligen handlar den om drömmar, kärlek och styrkan att vända motgångar.

Allt det som bra film är så bra på att gestalta. Allt det som SF Bio förlorat.

ARTIKELN HANDLAR OM