Två glada sossar är en bra nystart

Socialdemokraterna behöver en världsbild.

Kriskommissionens rapport kan vara embryot till den nya kartan.

Socialdemokraterna har under lång tid famlat sig fram. Brakförlusten i valet gjorde inte saken bättre.

Det redan dåliga självförtroendet försämrades ytterligare. Det som kallats Sveriges statsbärande parti ömkade sig och visste varken ut eller in.

Presskonferensen där Kriskommissionens rapport presenterades i går började inte bra.

Kajsa Borgnäs, en av ledamöterna, slog fast att det som karakteriserar Socialdemokraterna är tron på demokrati, kampen för full sysselsättning och generell välfärd, alltså skola, omsorg och sjukvård åt alla.

Det finns knappast något svenskt parti som inte skulle skriva under på det.

Men sedan tog det sig. På podiet satt nämligen något så ovanligt som glada socialdemokrater. Ardalan Shekarabi, en av kommissionens båda ordföranden, sa att han hade haft roligt när han benade ut S-krisen. Det hade Anna Johansson, den andra ordföranden, också haft.

Två glada sossar. Det var ett tag sedan.

Kriskommissionens rapport är givetvis redan sönderskjuten. Den är för ytlig, för traditionell, för lite jävlar anamma och alltför fri från detaljer.

Men det är att göra det för lätt för sig. Kommissionens rapport är nämligen ett försök att skapa en socialdemokratisk världsbild. Och är det något det partiet behöver så är det just det. Hur ser S-världen ut, vad är viktigt att uppnå och hur bär vi oss i så fall åt?

Ett exempel. Svensk export ökar långsammare än genomsnittet för EU:s gamla medlemsländer. Det är en förklaring till den höga arbetslösheten.

För att komma till rätta med det krävs en satsning på små- och medelstora företag eftersom det är där sysselsättningen ökar. För att hjälpa dem på traven måste skolan bli radikalt bättre och staten ta på sig ett större ansvar för forskning och utveckling.

Enkelt? Nej. Den här typen av analyser snyter man inte ur näsan i första taget.

Kriskommissionens förslag lever dock farligt. Inte för att de är dåliga eller illa genomtänkta. Utan för att den nya partiledningen, och ordföranden, bestämmer vad som ska hända med dem.

Tills den nye partiledaren är på plats befinner sig Socialdemokraterna fortsatt i limbo.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM