Mejla

Peter Kadhammar

’Var inte rädd*, jag är med er’

KOLUMNISTER

Muller är den svenska bilindustrins Jesus

PARADISET ÄR NÄRA  Saab står inför domedagen men Victor Muller kunde i går lova Saabs anställda, och därefter pressen, att allt är på väg att lösa sig för bilfabriken som inte tillverkar några bilar. Muller talade om stabilitet och långvarigt välstånd. Trots att företaget inte gjort vinst på ett par decennier.
PARADISET ÄR NÄRA Saab står inför domedagen men Victor Muller kunde i går lova Saabs anställda, och därefter pressen, att allt är på väg att lösa sig för bilfabriken som inte tillverkar några bilar. Muller talade om stabilitet och långvarigt välstånd. Trots att företaget inte gjort vinst på ett par decennier.

** Jes. 41:10. Något modifierat.

TROLLHÄTTAN.

Saab har 3 000 anställda och den ende med något att göra är Victor Muller, vd, styrelseordförande och svenska bilindustrins Jesus.

Muller förvandlar vatten till vin, han mättar företagets hungrande arbetare och tjänstemän med fem bröd och två fiskar och han lovar att paradiset är nära.

I själva verket står Saab inför domedagen. Men Muller, klädd  i elegant kritstrecksrandig kostym, är en så god predikant att han förvandlar mörker till ljus. Sålunda kunde han i går lova Saabs anställda, och därefter pressen, att allt är på väg att lösa sig för bilfabriken som inte tillverkar några bilar.

Allt som krävs är att tingsrätten godkänner Saabs ansökan om  rekonstruktion, en nödåtgärd för att undgå konkurs. Då kan personalen äntligen få sina augusti­löner (via statlig garanti), då får de otåliga fordringsägarna tåla sig ett tag till, då får Muller tid att i lugn och ro ordna långsiktig finansiering med sina kinesiska partners Pang Da och Youngman.

Bakom honom rasade en gardin med företagets slogan, ”Move Your Mind”. Det rörde inte Muller, ty nu talade han om kommande utmaningar. Karln ville verkligen inte måla Saab i rosenrött.

– Vi har inte producerat några bilar på över fyra månader.

Våra konkurrenter har inte vilat under den tiden. Vi måste se över våra framtidsplaner.

Han hoppas att det inte blir nödvändigt att friställa personal.

Detta sa alltså mannen som leder ett företag inte gjort vinst på ett par decennier, som redan för två år sedan genomgick en rekonstruktion, som är skyldigt underleveran­törerna 1,5 miljarder kronor, som förlorar återförsäljare, som saknar finanschef, vars vd har avgått, vars styrelse har avgått och vars personal är sysslolös.

Då och då rättade Muller till sin bångstyriga lugg.

– Det är svårt att finna kvalificerade medarbetare när huset brinner, sa han som förklaring till att han tills vidare upprätthåller tjänsten som vd.

Dock är framtiden ljus, ty snart får de kinesiska investerarna klartecken från berörda myndigheter. Då flyter nya friska pengar från Kina till Trollhättan. Muller talade om stabilitet och långvarigt välstånd. Han har information från säkra källor i Peking.

Sådan är denne snabbtänkte, engelsktalande holländares utstrålning att han lät trovärdig. Och ändå byggde till och med presskonferensen på en förhoppning, nämligen att tings­rätten ska besluta om rekonstruktion.

För två år sedan behövde rätten en dryg timme för att fatta beslut. I går räckte inte dagen till, och när du läser detta är det mycket möjligt att domaren sagt nej. Då återstår konkurs.

Eller?

– Det finns alltid en plan C, sa Victor Muller.

Han borde bli bilförsäljare.

Av: 

Peter Kadhammar

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Kadhammar