Mejla

Patrik Lundberg

Män är besatta av kuken – och av att imponera på andra

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fler svenska män än kvinnor vill platstikoperera sina könsorgan.
Fler svenska män än kvinnor vill platstikoperera sina könsorgan.

KOLUMNISTER

I begynnelsen skapades himmel och jord och mannens besatthet av kuken.

Det blir tydligt för den som läser världens alla urberättelser.

Så många historier utgår från samma: Grekerna hade Hermes antika balle, indierna hade Shivas snabel. Den egyptiska guden Osiris snorre ska ha blivit uppäten av en fisk, men det kan drabba den bäste.

Och uppe i Norden var det fruktbarhetsguden Frej som hade Asgårds vildaste discopinne. Herrarna bakom de här berättelserna och statyerna var knappast subtila med sina budskap.

Tusentals år senare kommer en undersökning: 12 procent av alla män som kan tänka sig estetisk plastikkirurgi vill operera sitt könsorgan. Motsvarade siffra bland kvinnor är blott 6 procent.

Skillnaden överraskar: Trots den utseendehets som kvinnor tvingas uthärda är män mer missnöjda med sina genitalier.

Det är nog ingen slump. Världshistoriens vurm för fallossymboler kombinerat med omklädningsrumshets och porrfilmskukar påverkar, om inte annat det undermedvetna.

Addera den eviga diskussionen om huruvida storleken spelar roll. När frågan ställs så ofta blir svaren irrelevanta.

I stället dröjer sig en följdfråga kvar: Duger den?

Den har en tendens att göra det. Nästan alla män lever inom något slags normalspann. Så Inizios siffror handlar rimligen om annat än funktionalitet.

Det ska också sägas att intimkirurgin har sina begränsningar. Läkarna kan förvisso både förlänga och förtjocka en penis – din slaka drule växer – men skillnaden i erigerat tillstånd blir bara marginell.

Ergo: Ditt stånd blir inte större.

Så varför vill så många män förstora alternativt förfina sin penis i slakt tillstånd?

För tio år sedan kom en ledtråd. Fredrik Wikingssons och Filip Hammars program ”Boston Tea Party” undersökte människors uppväxt och en betydande del av programmet handlade om Filip Hammars känsla för lem.

”De starkaste minnesbilderna jag har av min uppväxt är de här duschningarna efter idrottslektionerna”, sa Filip Hammar och fortsatte:

”Det har också gjort att bilderna av mina klasskompisars kukar har stannat kvar.”

Klimax är när Filip Hammar får i uppdrag att gissa bärare av tre gamla vänners snoppar som hänger och dinglar ut från var sitt glory hole.

Han funderar en stund. Sedan prickar han rätt på samtliga.

Nu är Hammars fotografiska pittminne nödvändigtvis inte representativt för svenska män. Samtidigt var Filip och Fredrik något på spåren.

Undertecknad gjorde en privatspaning och frågade ett tjugotal kvinnor och ett tjugotal män om saken.

Alla svarade likartat: En man bryr sig mer om vad andra män tycker om hans dolme än vad en kvinna bryr sig om sin mans dito.

Gunnar Kratz, plastikkirurg på Plastikakademin i Linköping, bekräftar teorin. ”Den vanligaste patienten” vill ha en större penis eftersom han skäms i situationer då han måste byta om eller duscha med andra.

– Vi har under senare år sett att antalet män som kommer till oss för intimkirurgi ökat rejält, säger han till Aftonbladet.

Varför är det så? Psykologer och forskare kan nog svara på det, fast det spelar kanske mindre roll. Och om vissa män mår bättre av att förstora sina slaka klenoder får de väl göra det.

Men faktum kvarstår: Först kom himmel och jord och mannens besatthet av kuken.

Därefter kom driften att imponera på andra män.

Av: 

Patrik Lundberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Penisguide: Sex män visar och berättar om sina kön

ÄMNEN I ARTIKELN

Sexualitet

Aftonbladet Inizio

Filip Hammar