Mejla

Natalia Kazmierska

I Norge är aborträtten hotad – Sverige borde kanske se upp

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Norges statsminister Erna Solbergs regering vill få stöd av kristna partiet KRF i Stortinget.
Norges statsminister Erna Solbergs regering vill få stöd av kristna partiet KRF i Stortinget.

Ett abortbråk har uppstått i Norge, där regeringen vill förhandla med ett kristet parti.

Sverige borde kanske se upp.

Det går snabbt när kvinnokroppen blir en bricka i spelet om makten.

Norge hade historiskt få aborter förra året. Knappt 13 000, inte sedan registret över ”svangerskapsavbrudd” infördes 1979 har siffrorna varit så låga. Man vet inte riktigt varför. Men trenden har varit tydlig i flera år. Jämför med Sverige, där vi gör dubbelt så många aborter per tusen kvinnor. 

Ändå är aborträtten nu ifrågasatt i vårt grannland. Anledningen är att statsminister Erna Solberg vill behålla lilla Kristelig Folkeparti (KRF) som stödparti till sin högerregering.

För Norges reaktionära kristna är sänkt abortgräns en hjärtefråga. Så när det kristna partiet med knappt 4 procent av väljarstödet började vackla i sina sympatier för borgerliga blocket drogs livmoderkortet fram som ett ess ur rockärmen. 

Förslaget som Solberg lockar med skulle innebära att abort förbjuds efter vecka 12 även om fostret har en svår sjukdom. Det handlar om paragraf 2C i abortlagen – även kallad ”Downsparagrafen”. Om 300 norska kvinnor som i dag avbryter graviditeter i förtid, och som framöver kan tvingas föda barn som lider av ärftliga funktionsnedsättningar eller livshotande åkommor. Allt för regeringsbildningen! 

Sveriges maktvakuum beror på annat, men det finns vissa paralleller. 

Också här kan regeringskrisen pressa fram oväntade eftergifter. I Norge har ett pytteparti just fått så stort inflytande att det kan inskränka aborträtten, trots att i stort sett alla andra partier i Stortinget är kritiska. 

Men även om svenska Kristdemokraterna vurmar för kallad samvetsfrihet och Sverigedemokraterna har mumlat om skärpt abortlagstiftning, finns stora skillnader mellan dem och Kristelig Folkeparti, som exempelvis vill ta emot fler, inte färre, kvotflyktingar.

KRF är å ena sidan mer reaktionärt än svenska kristdemokrater. Å andra sidan mycket mer pk-vänster än SD. 

Grunden för norska abortmotståndet är idén om ett iskallt ”sorteringssamfunn” – sorteringssamhället där oönskade invidiver blir bortvalda. Sorteringsamfunn har blivit ett begrepp i den norska debatten, till exempel kring de kontroversiella tvillingaborterna. Det är i Norge tillåtet att avlägsna ett av två foster i magen, även om det är helt friskt. Även denna lagstiftning kan nu ändras, om Erna Solbergs kohandel går som planerat.

Men norska kvinnor kommer inte ge sig utan strid: den 17 november planeras demonstrationer över hela landet, från Tromsø till Stavanger.

Så lätt ska det inte vara att köpslå med kvinnors rättigheter, bara för att få sitta kvar vid makten.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN