Mejla

Lena Mellin

”Vi är ett storband, inga solister”

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Integrationen är vår tids viktigaste politiska fråga enligt M-ledaren Ulf Kristersson.

– Ska vi klara framtiden måste vi klara integrationen.

Moderaternas valkonvent på Svenska mässan i Göteborg avslutades med ett 45 minuter långt tal av partiledaren Ulf Kristersson.

Det var inget insmickrande tal utan ganska allvarstyngt. I korthet gick det ut på att Kristersson definierat integrationen som den viktigaste politiska frågan, en ödesfråga. Misslyckas Sverige med att integrera de många nyanlända går det käpprätt åt skogen.

Han menade också att vi historiskt varit dåliga på att integrera invandrare och flyktingar i det svenska samhället och därför kan vi inte dra lärdom av historien.

I stället ska en utredning tillsättas som likt Lindbeckkommissionen i början av 1990-talet ska komma med konkreta förslag till förbättringar. Lindbeckkommissionen handlade om att få ordning på Sveriges då sjuka ekonomi, men den här ska alltså reda ut vilka åtgärder som är bäst för att förbättra integrationen.

Har Ulf Kristersson rätt? Möjligen. Andra grundbultar i det svenska samhället som ekonomin och jobben fungerar för närvarande mycket bra. Men det gör inte integrationen.

Ett nytt konkret förslag hade han med sig bagaget, hämtat från Liberalerna. Det är en obligatorisk språkförskola för nyanländas barn som är tre, fyra eller fem år gamla.

Forskning visar nämligen att svenskan trängs undan från förskolan vilket givetvis inte är hållbart. Att vara komfortabel med det språk som talas i landet där man bor är en förutsättning för att lyckas i skolan och i arbetslivet.

– Vi ska lösa integrationsproblemen. Det kommer inte bli enkelt. Det kommer ta
tid. Men det är nödvändigt. Och jag vet att det går, sade Ulf Kristersson i talet.

Moderatledaren sade också att han förbereder sig för att regera landet i åtta år, alltså två mandatperioder. Det låter sturskt men varför inte spänna bågen. Dessutom var det det publiken, gräddan av Moderaternas valarbetare, ville höra.

Varje partiledare som vill bli framgångsrik måste framhålla att partiet är duktigt och att alla medlemmar behövs om partiet ska bli framgångsrikt. Det har Ulf Kristersson anammat.

Precis som Mona Sahlin (S) sade han att ”laget är större än jaget” men lade till:

– Vi är ett storband. Vi är inga soloartister.

Ulf Kristersson har sagt att han inte tänker ägna sig åt att svartmåla andra partier under valrörelsens och att han bara ska prata om Moderaternas politik.

Löftet gavs i Aftonbladets tv-program för drygt en månad sedan. Men i går bröt han det.

Han raljerade över vad andra politiker sagt om honom själv och var det han sade sant fanns det skäl till förlöjligande.

Men han sade också att vårdköerna fördubblats sedan förra valet, att vi 2013 låg på 13:e plats i EU:s sysselsättningsliga men har halkat ner till plats 16. Att den sittande regeringen låg bakom dessa misslyckanden behövde ingen åhörare tvivla på.

Om 120 dagar är det val. Då avgörs om Ulf Kristersson når sitt mål, att bli statsminister. Eller om Stefan Löfven sitter kvar.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM