Mejla

Carina Bergfeldt

Vilken tur att krisen med Saudiarabien är över …

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Saudiska Loujain al-Hathloul, 25, greps för att hon kört bil.

Det svischade förbi en statusuppdatering i mitt flöde.

Den var kort, det hade varit lätt att missa den.

”Ingen piskning i dag”, skrev hon. 339 tummar upp.

Kvinnan bakom inlägget var Ensaf Haidar, vars man Raif Badawi dömts till 1 000 piskrapp för att han bloggade om de villkor som råder i Saudiarabien. Han skulle ha pryglats 50 gånger för några dagar sedan, men det blev alltså inställt, till Ensafs lycka.

Jag tittade på hennes ord och kom osökt att tänka på Margot Wallström. Ni vet, utrikesministern som beskrev ovan nämnda piskrapp som ”medeltida” och som i nästa andetag sa att ”kvinnors rättigheter i Saudiarabien kränks”.

Hur kunde hon?! … tyckte många.

Kaos och kris och panik och hemkallade ambassadörer följde. Men nu i veckan skrev kungen ett brev och debaclet är över. Tidningen Arab News publicerade en bild på det bugande sändebudet Björn von Sydow och rubriken ”Här säger Sverige förlåt”.

Skönt. Då kan allt gå tillbaka till det vanliga.

Vilket för en kvinna i Saudiarabien innebär att:

1. Hon inte får köra bil. Vilket Loujain al-Hathloul, 25, lärde sig den hårda vägen. Hon släpptes i februari efter 70 dagars arrest för att ha gjort just det.

2. Hon inte får öppna ett bankkonto utan sin mans tillåtelse.

3. Hon inte får lämna sitt hem utan sällskap av en mahram, oftast en manlig släkting.

4. Hon inte får tävla fritt ­i de sporter hon vill. De två saudiska kvinnor som åkte till OS i London gick ingenstans utan manliga följeslagare och bar heltäckande sportkläder. Det hindrade dock inte konservativa i landet från att öppet klassa dem som prostituerade. (Saudiarabien föreslog för övrigt i januari att de skulle hålla ett kvinnofritt OS i landet. Män skulle tävla där, kvinnor i Bahrain. IOK sa nej.)

5. Hon inte får rösta. ­Landet är – tillsammans med Vatikanstaten – det ­enda i världen där man bara tillåter män att rösta. Detta ska dock ändras till valet 2015. Påstås det.

Och att saker är som vanligt innebär för Ensaf Haidar att hon även nästa vecka sitter och ber för att hennes man inte piskas 50 gånger för att ha gjort samma sak som Wallström gjorde. Kritiserat en diktatur.

Som sagt.

Tur att Sveriges kris med Saudi­arabien är över.

Verkligen. Tumme upp.

Av: Carina Bergfeldt

Publicerad: