Mejla

Lena Mellin

8 saker som kan få betydelse från S-kongressen

KOLUMNISTER

Elakheterna, personerna, besluten

Sveriges största parti och det tongivande partiet i regeringen har stakat ut vägen mot framtiden på sin kongress.

Men vad behöver du komma ihåg från den?

Här är åtta förslag från Aftonbladets Lena Mellin.

Det förekommer att partier tar avgörande kliv framåt under sina kongresser, stämmor, ting eller landsmöten. S-kongressen måste nog betraktas som en där det inte hände.

De fallande opinionssiffrorna medför att Socialdemokraterna är i behov av att putsa fasaden, göra sig mer attraktiv för väljarna. Men kliv i den riktningen togs knappast nu.

Trots det finns det vissa saker som man kan bära med sig från S-kongressen. De antyder exempelvis att kursändringar kan vara på väg.

1. Skärp dig

S anklagas ofta för att vilja ta hand om människor, göra dem till lealösa myndighetsoffer. Men i sitt kongresstal poängterade Stefan Löfven att Sverige som samhälle måste höja förväntningarna på oss själva och anstränga oss mer.

Det gäller även skolbarn som får välja bort Netflix till förmån för läxorna.

2. Ta hand om dina ungar

I veckan stod det klart att en tredje öronmärkt månad för vardera föräldern i föräldraförsäkringen blir verklighet nästa år.

I helgen tog S ett symboliskt steg till. Hälften av månaderna ska gå till pappan, vilket varit målet även tidigare. Men formuleringen skärptes en aning. Men precis som förut: ingen tidtabell alls.

3. Karl-Petter Thorvaldsson

LO:s ordförande var kungen av S-kongressen. Håll ögonen på honom. Han höll det mest applåderade talet och kommer att stärka sitt inflytande ytterligare över Socialdemokraterna. Glöm inte var ni läste det föst.

4. Vänstersväng?

Karl-Petter, ”Kålle” Thorwaldsson meddelade att LO ska ta ett fastare grepp över S och bilda fler fackliga partiföreningar. Vad betyder det? På sikt kan det innebära att Socialdemokraterna tar en vänstersväng. Om ”Kålle” vill.

Margot Wallström.

5. Margot Wallström

Utrikesministern är tillbaka i Socialdemokraternas högsta ledning, det verkställande utskottet. Där har hon inte suttit sedan 1999 när hon blev EU-kommissionär.

Tyvärr var hon lite krasslig efter en resa till Colombia och höll därför en oväntat låg profil.

6. Visstidsanställningar

Många Socialdemokrater ville bli av med ”allmän visstidsanställning” som infördes av Alliansen. Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson påpekade att det inte finns en majoritet i riksdagen för att avskaffa den sortens anställning.

I stället ska det krävas ”objektiva skäl” för att anställa en person på den grunden. Ett luddigt begrepp som arbetsgivare och fack lokalt med stor sannolikhet kommer att gälla både då och då.

7. Göran Persson

En sång- och dansman som inte kunde hålla sig borta från S-kongressen och med väl avvägda formuleringar lyckades få fram precis det han ville. Utan att direkt uttala det.

Vad sägs exempelvis om detta mästerliga sågning av samregerandet med Miljöpartiet

- Det verkar jättesvårt. Det hade jag aldrig klarat.

8. Jobben, jobben, jobben

Äntligen är Stefan Löfven på väg att göra sin jobbstrategi begriplig. Nu vet vi i alla fall att den vilar på tre fundament; investeringar i klimat, bostäder och infrastruktur, fler och växande företag och mer, och gedignare, kunskaper.

Mer än så tror jag inte att man behöver komma ihåg av Socialdemokraternas 38:e partikongress genom tiderna.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

S-kongress 2015

Lena Mellin