Mejla

Lena Mellin

Folkets dom: De är sämst i regeringen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Bara två ministrar blir godkända

Krisåret 2015 seglade inrikes­minister Anders Ygeman upp som den minister svenska folket tycker klarar sina uppgifter bäst.

Statsministern hamnar först på delad femteplats enligt Aftonbladet/Inizio.

Zooma i bilden för att se hur det går för ministrarna.

I exakt två decennier har ­Aftonbladet bett svenska folket sätta betyg på regeringens ­ministrar. Årets upplaga är ingen­ munter läsning för den sittande­ regeringen.

Trots att den suttit vid makten i femton månader är svenska folket föga imponerat av regeringens arbetsinsatser. Precis som förra året är det bara två av ministrarna som får godkänt.

Det är inrikesminister Anders Ygeman (S) som hyllats för sin hantering av terrorhotet. Och försvarsminister Peter Hultqvist (S) som rosats för sitt agerande i samband med misstänkta och konstaterade kränkningar av det svenska territoriet.

Regeringens övriga 22 statsråd får, precis som förra året, inte ens godkänt av svenska folket. Som jämförelse kan nämnas att under regeringen Reinfeldts sista år fick fem av totalt 23 ministrar godkänt av svenska folket. Året innan dess var det sju och 2011 fick tio ministrar godkänt.

Väljarnas uppfattning om den här regeringens arbetsinsatser är alltså uppseendeväckande låg. Men det följer ett mönster, praktiskt taget alla mätningar ­visar att regeringen befinner sig i en uppförsbacke med mycket stark lutning.

Statsminister Stefan Löfven får samma betyg av svenska ­folket som förra året, 2,4 på en femgradig skala. Men i år ­hamnar han på en delad femteplats jämfört med sjundeplats förra året. Förklaringen är att betygen på ministrarna genomgående är sämre i år än 2014.

Löfven har också stärkt sin ställning jämfört med regeringens övriga partiledare. Förra året hamnade han sist, betygen för både Fridolin och Romson var högre. I år ligger språkröret Åsa Romson jumbo.

Men även om Stefan Löfven boxat sig fram jämfört med de andra statsråden är hans ställning fortfarande svag. Normalt får statsministern en topplacering, antingen som etta eller tvåa. ­Företrädaren Reinfeldt fick ­under sina åtta år som stats­minister, som lägst 3,4 i betyg. Som bäst var det 3,8.

I år får två tredjedelar, 16 stycken, av regeringens statsråd sämre betyg än de fick förra året. Mest tappar utrikesminister Margot Wallström (S) och miljöminister Åsa Romson (MP).

Båda gick in i regeringen med ett relativt stort kändisskap vilket kan ha påverkat förra årets betyg. Men insatserna sedan dess har dragit ner betyget kraftigt.

I Wallströms fall gäller det ­sannolikt uttalanden om framför allt Israel som fått konsekvenser för Sveriges diplomatiska förbindelser. Men också Saudi­arabien, Wallström fick för snart ett år sedan lämna en konferens i Arabförbundets regi sedan hon fördömt de planerade spö­straffen av en saudisk bloggare.

Åsa Romson har trampat i klaveret åtskilliga gånger och inte ens den lyckade avslutningen på året, det globala klimatavtalet i Paris, räddar henne. Undersökningen är i sin helhet gjord sedan­ det var i hamn.

Anders Ygeman, inrikesministern, är den enda som får högre betyg och egentligen har något att yvas över. Betyget för hans ­arbetsinsatser ökar kraftigt. För de övriga fyra som får höjt betyg är förändringen blygsam.

Tre ministrar, däribland Löfven och försvarsministern, får samma betyg som förra året.

I den interna dragkampen mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet avgår S med segern. Inte en enda av MP:s statsråd får godkänt av svenska folket, två MP-ministrar ligger längst ner på betygslistan.

S har två statsråd som går godkänt och lägger därmed också beslag på första- och andraplatsen på listan.

Här är 2015 års vinnare & förlorare

Partiledarligan

Stefan Löfven (S) 2,4

Gustav Fridolin (MP) 2,4

Åsa Romson (MP) 1,9

Bäst i partiklassen

Anders Ygeman (S) 3,5

Peter Hultqvist (S) 3,2

Gustav Fridolin (MP) 2,4

Alice Bah Kunke (MP) 2,4

Per Bolund (MP) 2,4

Sämst i partiklassen

Mehmet Kaplan (MP) 1,9

Åsa Romson (MP) 1,9

Åsa Hellmark Knutsson (S) 2,2

Ibrahim Baylan (S) 2,2

Betygsskala:

5: Mycket bra

4: Ganska bra

3: Varken bra eller dålig

2: Ganska dålig

1: Mycket dålig

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Socialdemokraterna

Anders Ygeman

Inizio

Regeringen

Stefan Löfven

Åsa Romson

Peter Hultqvist