Mejla

Oisín Cantwell

Inte förvånande att lasermannen utlämnas

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

KOLUMNISTER

Att tingsrätten beslöt att överlämna John Ausonius till Tyskland förvånar inte.

Den europeiska arresteringsordern är så stark att det var närmast omöjligt att säga nej till att sätta Lasermannen på ett plan till Frankfurt och mordutredning.

Vid en förhandling i Södertörns tingsrätt i dag avhandlades Tysklands begäran om att få Ausonius utlämnad som misstänkt för mordet på 68-åriga Blanka Zmigod i februari 1992.

Lasermannen, dömd för ett mord, tio mordförsök och nio rån, en brottsserie som saknar motstycke i Sverige, deltog på videolänk tillsammans med sin advokat Thomas Olsson.

Han talade själv och han sa att han går med på att lämnas ut eftersom det är "i princip omöjligt att motsäga sig" Tysklands önskemål.

Det är i sak fel, Ausonius har rätt att protestera hur mycket han vill, men med lite god vilja går det att förstå vad han försökte säga.

Inte mycket utrymme för protester

Den europeiska arresteringsordern, tillkommen 2002 i syfte att ersätta de det byråkratiska förfarandet som tidigare präglade de rättsliga systemen inom EU, ger nämligen inte mycket till utrymme för en domstol att ta intryck av protester om en person är misstänkt för eller dömd för grövre brott i annat land inom unionen.

Det har högsta domstolen slagit fast i ett avgörande,  vilket Ausonius säkerligen har fått förklarat för sig av sin advokat.

Blir i praktiken utlånad

Så vad händer nu? Tingsrättens beslut kom klockan 14 i dag. Inte helt överraskande  bifölls den tyska begäran.

Men en eventuell fällande dom för mord innebär inte att Ausonius kommer att tvingas avtjäna ett nytt straff i Tyskland. Han blir i praktiken utlånad till Frankfurt och en påföljd kommer att bakas in i det livstidsstraff han redan avtjänar i Sverige.

Domstolen var i dagens beslut tydlig med att han ska föras tillbaka till Sverige då kvarnarna malt färdigt i Frankfurt.

Icke desto mindre leder den uppkomna situationen till konsekvenser. De tyska misstankarna har inneburit att Lasermannen fått sina permissioner indragna. Och ännu ett mord i bagaget kommer inte att påverka hans möjlighet att få sitt straff tidsomvandlat i positiv riktning.

Fantombild liknar Ausonius

Det är inte utan anledning som en tysk domstol har häktat honom i sin utevaro. Han besökte restaurangen där kvinnan arbetade och hamnade i dispyt med henne veckan innan mordet skedde. Han har ägt ett vapen av samma kaliber som skytten använde. En skytt som för övrigt cyklade i väg från brottsplatsen, något som även Ausonius gjorde efter flera av sina bankrån.

Dessutom liknar polisens fantombild på mördaren Ausonius.

Men han nekar. Det har han gjort sedan han först delgavs misstanke av tysk polis 1996.

Det är inte helt lätt att förstå varför utlämnandet kommer först nu. Kanske har tysk polis efter alla dessa år hittat nya och avgörande indicier. Kanske har utredarna nått vägs ände och bestämt sig för att sätta allt på ett sista kort och se om en process kan kasta nytt ljus över fallet. Kanske finns det andra skäl.

Vad nu än anledningarna är så är det glädjande att Tyskland inte har gett upp försöken att lösa detta 24 år gamla mord.

Det är väsentligt för vårt kunnande och för historieskrivningen att rasisten och högerextremisten Ausonius brottslighet kartläggs så långt det är möjligt.

Men det är framförallt viktigt att Blanka Zmigods anhöriga får upprättelse och får veta varför mordet skedde. Kanske kommer de att få en möjlighet att gå vidare.

Publicerad: