Det ”rätta jaget” har oftast fler ansikten

Vi ska arbeta, inte supa. För någon däckar, en annan spyr, en tredje skickar sms till alla sina ex. Och Anders Borg halar fram skinnflöjten, tar män på klockspelet samt säger till kvinnor att de har världens äldsta yrke

Sveriges tidigare finansminister uppges alltså ha gjort allt det här under föregående helg. 

Vid uppdagandet bad Borg om ursäkt i ett offentligt inlägg på Facebook, varpå fästmön Dominika Peczynski stöttade honom med en kommentar:

”Jag älskar dig Anders, vet att det inte var ditt rätta jag som visade sig.”

När allmänheten äntrade scenen lät det stundtals tvärtom. Många tolkade Borgs påstådda handlingar som ett slags bevis: ”Äntligen visar han sitt rätta jag.”

Tänk om vi hade stannat upp, där och då. Tagit blicken bortom Anders Borgs förehavanden. Funderat.

Vilken är en människas rätta jag?

Tankarna går till SVT-serien ”Fosterland” från 2015. Inte när programledaren smugglar en flyktingpojke genom Europa, vilket debatten om programmet kom att handla om, utan när han träffar den grekiska politikern Ourania Michaloliakos.

Hon är dotter till nazistiska partiet Gyllene grynings ledare, sitter i Atens fullmäktige och delar partiets dröm om att förvandla Grekland till en diktatur.

Mitt i intervjun får Ourania Michaloliakos frågan om sina fritidsintressen. ”Scrapbooking”, säger hon och visar sina alster. Små album med familjefoton, klistermärken och söta pälsdjur.

Ja. Ourania Michaloliakos är inte bara nazist. Hon är också en ung kvinna som gillar att klistra rosa hjärtan i sina familjealbum.
Hon har flera dimensioner.

Alla människor råkar ha det. Alla människor i världen och i världshistorien. 

En människas rätta jag är allt hen är och gör, inte en sak.

Det är inte Jånni Balle som uppges ha ofredat och förolämpat människor förra helgen. Det är Anders Borgs rätta jag. Samma rätta jag som är Moderaternas mest framgångsrika finansminister genom tiderna. 

Samma rätta jag som älskar sin fästmö och som förmodligen är en fantastisk pappa till sina tre barn och två bonusbarn.

Samma rätta jag som framöver antagligen kommer att arbeta snarare än att supa.

avPatrik Lundberg

ARTIKELN HANDLAR OM