”Bostadskrasch” – nu måste du läsa detta

Foto: Stefan Mattsson
KOLUMNISTER

”Bostadskrasch”. Se där en klickvänlig rubrik. Man bara måste läsa. 

Särskilt om man sitter med panikstora miljonlån och långt gångna planer på att både sälja och köpa inom en snar framtid.

Claes Hemberg som är sparekonom på Avanza skräder inte orden. Det är upplagt för katastrof, menar han. Och tipsen är inte nådiga: Skilj dig inte, köp inte större, FLYTTA INTE. 

Man ska helt enkelt sitta stilla i båten, hur illa man än trivs i den. 

När jag tog mitt första lån var banken glad och optimistisk. Lägenhet i Stockholms innerstad, grattis, det blir fint. Här är pengarna, signera på sista raden. 

Nu är det amorteringskrav och räntekalkyler och procentsatser och bekymrade ögonbrynsrörelser. 

Helt rätt förstås, man ska ju kunna leva också. Inte bara bo. 

Men man undrar lite över hur vi hamnade här, i en värld av låtsaspengar och minimala ettor som görs om till minimala tvåor med efterföljande planlösningar från helvetet. 

Vi fotograferade vår lya i förra veckan. Stajlade om den så den skulle vara lagom fri från mänskligt liv. En snygg pepparkvarn här, en trendig växt i trendig kruka där. Bort med barnsängen, den stör. Bort med tvättkorgen, bort med leksakerna, bort med kylskåpsmagneterna och för guds skull göm alla sladdar. I en annons behöver apparater inte ström. 

Och så ska man sedan in i andras visningsfixade hem och inspektera. En dyr olivolja här, en fluffig kudde där. Ska vi låta våra banker byta pengar med varann? Okej, lycka till, vi ses på kontraktsskrivningen. 

När jag flyttade till Stockholm undrade jag varför folk snackade så mycket om bostäder. Det var ett jäkla tjat. 

Nu, när bostadskraschen sägs vara nära, är tystnaden vid lunchborden förstås talande. 

För folk skiljer sig, får barn, måste bo större, måste flytta – vad än experterna råder dem till. Större lån, färre kvadratmeter, stigande panik. Och könummer 23 245 i kön till en svindyr hyresrätt som kanske ska byggas och som man kanske kan få tillgång till år 2032. 

Ett bra boende är en viktig förutsättning för ett bra liv. Vi borde prata mer om hur vi löser det för fler. I stället står vi och arrangerar citroner i en skål.

Det känns både orimligt och ovärdigt.

ARTIKELN HANDLAR OM