Svenska partierna vill göra Macron till ”sin” – utom V och SD

KOLUMNISTER

Frankrike står mellan första och andra omgången av ett av Europas viktigaste val under efterkrigstiden. Ska landet – en av EU-grundarna och Europas tredje största ekonomi – återinföra francen som valuta och sätta stopp för invandringen eller utvecklas i en mer allmänt liberal riktning?
Att Marine Le Pen står för den första linjen är väl känt. Vad Emmanuel Macron egentligen vill har länge varit mer av en gåta.
Fransmännen, som känt Marine Le Pen sedan hon var liten, har inte haft lika lång tid på sig att bekanta sig med hennes utmanare. De ställer sig samma fråga som resten av världen: Vem är egentligen Emmanuel Macron?
Förutom i Sverige där vi ställer oss frågan: Vem är Emmanuel Macron – i Sverige?

I takt med att mittenkandidaten målats upp som presidentvalets favorit har allt fler svenskar försökt att göra den franske guldgossen till sin. Han omfamnades snabbt av Dagens Nyheters pan-redaktionella personalstyrka, kramades av Aftonbladets förre ledarskribent Olle Svenning och gratulerades av den svenska regeringen. Snart hade Emmanuel Macron också adopterats av nästan alla borgerliga ledarsidor i landet.
Alla partier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna menade att Emmanuel Macron, ”Europas Obama”, i princip företrädde dem, fast i Frankrike. Som en sorts S-märkt centerpartist född i Nya Moderaternas tidevarv, med ascendenten i Folkpartiet.

Med tron på Europa, företagarvänlighet, lärarsatsningar och med ett förflutet i den sittande socialistiska regeringen har Emmanuel Macron någonting för alla. Hans största prövning var att ta sig levande ur fyrklövern som tävlade om finalplatserna i presidentvalets första omgång. Duellen mot Marine Le Pen den 7 maj lär han vinna ganska komfortabelt.

Så vem är då Emmanuel Macron i en svensk kontext? Ett axplock av hans inrikespolitiska ambitioner:
Macron vill minska skolklasserna, förlänga 35-timmarsveckan inom vissa branscher och göra den nuvarande pensionsåldern på 62 år mer flexibel. Han vill sänka bolagsskatten till EU-snittet, ta bort 120 000 statsanställda, införa en karensdag, förstatliga a-kassan, investera i sjukhusen och förbättra socialförsäkringen för de mest utsatta. Utöver det utlovar han bonus till företag som anställer ungdomar från segregerade förorter och vill förse alla franska barn med en ”kulturcheck” på 500 euro, som kan nyttjas på utställningar, böcker och kulturevenemang.
Ekonomisk och social politik som kan tilltala de flesta inom det svenska mainstream-skiktet, men som saknar riktig politisk tradition i Frankrike. För våra EU-politiker, som försökt baxa igenom jordbruksreformer och när fransmän från höger till vänster satt sig på tvären, är han en frisk fläkt av modernitet och konsensus.

Sanningen är förstås att Emmanuel Macron inte motsvarar någon svensk politiker. Han har, som de flesta franska partiledarna, gått i de finaste skolorna och läst de franska klassikerna, men aldrig haft ett timvikariat i vården eller engagemang i ett ungdomsförbund.
Hans intresse för den nordiska samhällsmodellen är emellertid omvittnad också i Frankrike och hans reformförslag bär stora likheter med det nuvarande Sverige.
Och kanske är det inte just i ditt parti eller på din ledarsida han är som färdig-modellerad för att passa in. Kanske är fransmännen bara på väg att välja en väldigt svensk president?


  • STAT ATTACK
    En dryg vecka före andra rundan i det franska presidentvalet tänker 60 procent av fransmännen rösta på Emmanuel Macron den 7 maj, enligt färska opinionsundersökningar. Ungefär lika stor andel av väljarna är dock missnöjda med att det över huvud taget blev Macron och Marine Le Pen i sista rundan.

ARTIKELN HANDLAR OM