Heja Sverige! – men kanske på de här dagarna i stället

KOLUMNISTER

Årstiden våren består tacksamt nog av ett helt gäng röda dagar, som splittrar veckor och skapar magiskt långa helger. Våren är verkligen skarp på det viset.

De bakomliggande orsakerna till alla dessa ledigheter är dock mer diffus. Länge sedan jag hörde någon som ”firade pingst” till exempel. Eller som åt någon särskild maträtt på Kristi flygare.

Sveriges nationaldag borde man väl veta något om? Som varför den inträffar just sjätte juni. Men det kan inte ens den vanligtvis så upplyste Dick Harrison reda ut. Det mumlas något om en regeringsform, något om en sommarfest på Skansen, något om Gustav Vasas kröning. Egentligen hade det varit mer logiskt att ha midsommardagen som nationaldag, menar historieprofessorn.

Och varför firar vi då midsommar? Ni ser, detta kunskapsvakuum är en återvändsgränd som inte ens Wikipedia kan hitta ut från.

Nu känner jag inte alls otacksamhet mot högtiderna, det är trevligt att få vara ledig mest hela tiden. Men kanske vore det dags att skapa lite uppdaterade versioner för hela året? Som inte bara innebär att vi slentrianfyller magarna med sill, potatis och köttbullar.

Här är några starka kandidater:

23 maj (1982) gick artisten Tomas Ledins radioplåga ”Sommaren är kort” in på Svensktoppen.
Förslag på firande: huttrande paraplydans i regnet på närmsta strand, dit vi åker i karavaner med plastsandaler på fötterna.

24 maj (1919) klubbades förslaget om kvinnlig rösträtt igenom.
Förslag på firande: vi bär t-shirts med texten ”Det var fan på tiden”.

18 juli (1994) kom VM-brons-hjältarna hem från USA.
Förslag på firande: vi sätter på oss fula cowboyhattar, plaskar i fontäner och äter handskformade Ravelli-bakelser.

• 25 november (1996) såldes den första bag-in-box-kartongen på ett svenskt systembolag.
Förslag på firande: vi öppnar kranen.

• 16 januari (2002) tog dåvarande statsministern Göran Persson en svängom med kossan Doris i barnprogrammet ”Abrakadabra” och sa att Doris var ”en mycket vass dam”.
Förslag på firande: vi steker närproducerad biff och dansar bugg på lokal.

Se där, det gick att hitta datum som är både blågula och logiska. Nu återstår bara att skriva in i kalendern och hoppas att de blir röda innan folk hunnit glömma bort varför de existerar.

ARTIKELN HANDLAR OM