Mejla

Lena Mellin

Därför är våldet mot kvinnor politiskt hett

Men intresset kan svalna lika snabbt som det tändes

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Politikens plötsliga fokus på mäns våld mot kvinnor beror inte enbart på att det handlar om hemska brott och långvarigt lidande.

Därutöver ser både vänster och höger partiegoistika skäl att engagera sig i frågan.​

​Mäns grova eller dödliga våld mot kvinnor är alltid en bubblare i politiken. Det handlar om hemska brott, ibland om mord och nästan alltid om långvarigt lidande för både kvinnan men också för der eventuella barn som också är inblandade.

Men då och då tar frågan ett rejält skutt på den politiska agendan och det gjorde den sedan fem kvinnor mördats på bara tre veckor. De misstänkta förövarna är personer som de haft, eller har, nära relationer till.

Tidigare i veckan bjöd jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) in till samtal mellan riksdagens partier, en del myndigheter och civilsamhället i form av representanter för kvinnojourerna.

Rosor ovanför gångtunneln i Linköping där man högg ihjäl sin ex-fru.
Rosor ovanför gångtunneln i Linköping där man högg ihjäl sin ex-fru.

Inför mötet tog statsminister den opinionsmässiga täten genom att utse en särskild grupp ministrar med ansvar för att intensifiera jobbet med att minska mäns våld mot kvinnor. Det var förutom Stenevi inrikesminister Mikael Damberg (S) och justitieminister Morgan Johansson (S).

Efter mötet fortsatte regeringen att ligga i den mediala täten i frågan genom att presentera ett antal förslag vars genomgående tema var strängare straff och mindre möjligheter för mannen att kontakta den han utsatt för våld.

– Det ska bli lättare att portförbjuda den där gubben, som Morgan Johansson uttryckte sig.

Men att frågan nu ligger högt upp på dagordningen beror inte bara på att det kanske handlar om mord, definitivt om hemska brott och mänskligt lidande.

Det finns också rent partiegoistiska skäl till engagemanget. Högeroppositionen vill allmänt framställa regeringen och vänsterhalvan i politiken som mjäkig mot brottslingar. De daltar med dem som barn, hävdar M, KD och SD.

Det är visserligen inte sant men högeroppositionen har i den här frågan varit framgångsrik i sin kritik mot regeringen.

Det gäller även specifikt mäns våld mot kvinnor. Utöver att minska, och helst eliminera, det vill de gärna sätta klorna i och skada regeringen. Också.

Partierna på vänsterkanten har i de flesta fall en kvinnlig övervikt i sin väljarkår. Och även om engagemanget för mäns våld mot kvinnor inte är skyhögt bland alla kvinnor är det väldigt stort i en mindre, mycket engagerad grupp.

Medvetenheten den gruppens vikt kan man avläsa i regerings snabba agerande sedan frågan på nytt hamnade högt på dagordningen. Att dra benen efter sig hade kunnat stå regeringen dyrt.

Nu tidigarelades flera åtgärder som att skärpa straffet för grov kvinnofridskränkning. Dessutom ska regeringen återkomma med en åtgärdsplan ”inom några veckor” som Morgan Johansson sade innan han rättade sig till att det inte skulle dröja så länge.

Jag ska skriva upp det på min kollista. Det finns annars en tendens till att frågor som snabbt hamnar på dagordningen försvinner lika snabbt.

Regeringens förslag

  • Fotboja görs till möjlig förstahandsåtgärd direkt vid beslut om utvidgat kontaktförbud. 
  • Skärpt straff för överträdelse av kontaktförbud, och ansvarsfrihet vid ringa fall avskaffas, det senare innebär att även ringa fall kan straffbeläggas.
  • Lättare att ge mannen kontaktförbud gällande den gemensamma bostaden.
  • Ministraffet för grov kvinnofridskränkning höjs, till ett års fängelse. Brottsgrunden utökas till bland annat förtal.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: