Mejla

Lena Mellin

Liberalerna är inte ens näst bäst

Ligger sist även i den kategorin

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Tidigare kunde Liberalerna åtminstone skryta med att väljarna tyckte att de var näst bäst.

Så är det de inte längre. Nyamko Sabunis parti ligger sist även i den ligan enligt Aftonbladet/Demoskop.

Liberalerna har problem på både längden och tvären. Ännu ett levereras i den nya mätningen från Aftonbladet/Demoskop om vilket parti som väljarna tycker är näst bäst.

Tidigare tyckte relativt många, ibland till och med de flesta, väljare att Liberalerna, eller Folkpartiet till och med 2015, var näst bäst. Veteranprofessorn i statskunskap vid Göteborgs universitet Sören Holmberg kallade partiet för ”partibytarnas Hallsberg”. Det var där man bytte spår.

Men nu ligger Liberalerna inte längre i topp på den listan, heller.

För sju år sedan, 2014 toppade Miljöpartiet och Liberalerna listan över de partier som väljarna tyckte var näst bäst. 14 procent ansåg att Liberalerna var näst bäst.

Tre år senare låg Liberalerna på tredje plats. 13 procent tyckte de var näst bäst.

Diagrammet visar vilket parti väljarna tycker är näst bäst.

I den nya mätningen, som speglar situationen under slutet av förra året, ligger Liberalerna sist på listan tillsammans Miljöpartiet och Centern. Bara sex procent tycker att Liberalerna är näst bäst. Det är mer än en halvering sedan 2014 för Liberalernas del.

Det är ett ovälkommet besked till Nyamko Sabunis parti och ytterligare ett av de mörka moln som tornar upp sig över det sargade partiet.

Givetvis är det viktigt att vara bäst, även i politiken. Men positionen som näst bäst är inte att förakta.

Då kan man nämligen ligga nära till hands om väljaren plötsligt får för sig att hens förstahandsval har förslag som hen absolut inte kan acceptera. Det finns en väljarpotential.

Men den positionen har alltså urholkats för Liberalerna. Det visar hur oerhört bräcklig partiets position är. Kombinationen av få väljare som säger att de skulle rösta på Liberalerna och få som säger att de är näst bäst är dålig. Till och med mycket dålig.

Nu, liksom 2014 och 2017, toppade Moderaterna listan över de partier som väljarna tycker är näst bäst.

Socialdemokraterna har vid samtliga tillfällen legat någonstans i mitten.

I just den här grenen ligger Moderaterna alltså klart före Socialdemokraterna. Det är en varningssignal till Stefan Löfven och hans hjärntrust.

En varningssignal är också att något fler tycker att Vänsterpartiet är näst bäst, än som anser att Socialdemokraterna är det.

Det betyder att Socialdemokraterna skulle vinna väljare på att ta en vänstersväng. Men det är de förhindrade att göra så länge de samarbetar med Centern och Liberalerna.

Nyamko Sabunis parti ligger illa till i mätningen. De hamnar i botten på näst bästa-listan.
Ulf Kristersson (M) har anledning att vara nöjd. Hans parti ligger högst upp på näst bästa-listan.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen är gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket. Målgruppen är allmänheten 18 år och äldre. Undersökningen omfattar 2 193 intervjuer under perioden 8-17 december, 2020 och är genomförd som en webbundersökning. 

Urvalet är pre-stratifierat och vägt på ålder, kön, region och parti i föregående val.

Jämförelsen gäller den senaste mätningen jämfört med motsvarande mätning 214 och visar alltså utvecklingen under lång tid.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Liberalernas kris

Lena Mellin

Liberace

Aftonbladet/Demoskop

Nyamko Sabuni