Mejla

Lena Mellin

Åtalas Busch för förtal måste hon avgå

Väljarna måste ha förtroende för en partiledare

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Politik är en förtroendebransch.

Därför är förundersökningen om grovt förtal mycket allvarlig för Ebba Busch.

Den handlar nämligen om hennes omdöme. Har hon något eller inte?

​Hustvisten med Esbjörn, 81, var redan den tillräckligt allvarlig för Ebba Busch. Även om det förefaller som hon kan ha rätten på sin sida.

I värsta fall kan den leda till att hon framstår som en iskall paragrafryttare som inte låter sig bevekas, inte ens av en gammal man med kognitiva begränsningar.

Det är självfallet illa. Men jag skulle säga att det är en stilla bris mot vad som väntar om den nu inledda förundersökningen om grovt förtal leder till åtal. Då kommer Ebba Busch sannolikt tvingas sluta som partiledare

En kort resumé. Hustvisten har ynglat av sig i ännu en rättsprocess sedan KD-ledaren på Facebook berättat att Esbjörns juridiska ombud fälldes för ett allvarligt brott för länge sedan.

Det fick ombudet att skaffa sig en advokat som anmälde Busch för grovt förtal. Nu har en förundersökning inletts mot Busch.

Läggs den ner i all stillhet inom någon månad eller två kommer den inte skada Ebba Busch, som valdes till partiledare (KD) 2015. I ett rättssamhälle får man finna sig i att förundersökningar inletts och sedan, efter vederbörlig utredning, läggs till handlingarna.

Men om förundersökningen däremot leder till att det väcks åtal mot Ebba Busch för grovt förtal, hamnar det i ett helt annat läge. För att inte tala om det blir fällande dom.

Min bedömning är att Busch då inte kan var kvar som partiledare.

Kristdemokraternas partiledare vid Uppsala tingsrätt igår.
Kristdemokraternas partiledare vid Uppsala tingsrätt igår.

Politik är som sagt en förtroendebransch. Kan man ha förtroende för en partiledare som har så dåligt omdöme att hen åtalas för att ha förtalat en person på sin Facebooksida? Det kan bli svårt för att inte säga mycket svårt. Till och med omöjligt.

Men dit är det ännu långt. En förundersökning om grovt förtal kan i sammanhanget ses som ett övergående problem. Ett åtal är betydligt värre. En fällande dom ska vi inte tala om.

Det är mycket ovanligt att partiledare ställs inför rätta. Jag kan inte komma på en enda. Det är nästan lika ovanligt att de blir föremål för en förundersökning. Jag kan faktiskt inte påminna mig mer än ett par.

I januari 2003 uppdagades att dåvarande partiledaren för Vänsterpartiet Gudrun Schyman hade trasslat till sina deklarationer. Hon hade dragit av för kostnader som riksdagen redan betalt.

Innan månaden ens var över avgick Schyman som partiledare, hennes situation blev ohållbar då Vänsterpartiet vill ha stora offentliga utgifter och därmed höga skatteinkomster.

I oktober samma år godtog Schyman ett strafföreläggande på 50 dagsböter. Hon erkände sig alltså skyldig till skattebrott och slapp åtal.

Socialdemokraternas dåvarande partiledare Håkan Juholt blev föremål för en förundersökning om bedrägeribrott i oktober 2011. Den lades ner efter bara ett par dagar.

Juholt avgick som partiledare tre månader senare. Men i det beslutet får man nog säga att förundersökningen vägde mycket lätt. Det var en rad andra missbedömningar och tokigheter som avgjorde att Juholt fick sparken som S-ledare.

Tillbaka till Ebba Busch. Hustvisten med Esbjörn har redan påverkat Kristdemokraterna och henne själv negativt.

Förtroendet för Busch som partiledare sjunker. Stödet för Kristdemokraterna bland väljarna ligger enligt en sammanvägning av en rad olika väljarbarometrar som Sifo gör på 4,4 procent. Det är en nedgång med 30 procent jämfört med valresultatet 2018.

Men om Busch åtalas för grovt förtal kommer dessa väljarreaktioner framstå som en västanfläkt.

Köpet av Esbjörns nedgångna fastighet utanför Uppsala var påskrivet och klart, handpenningen betald. Men redan dagen därpå ändrade sig Esbjörn. Ebba Busch hävdar sin rätt, kontraktet gäller.

Ebba Busch och Kristdemokraterna har en svår tid framför sig. Festande trots coronarestriktioner, tvist med en gammal man om husköp, misstankar om grovt förtal - det är mycket nu. Kris(t)demokraterna, skulle man kunna säga.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert: