Mejla

Lena Mellin

Konstigt att Kristersson är förvånad

SD håller fast vid sin linje – det borde M-ledaren veta

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Moderatledaren Ulf Kristersson är arg på SD-toppen Richard Jomshof för att han tycker att islam är en avskyvärd religion.

Men varför är Kristersson förvånad? Det borde han inte vara.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof sade tidigare i veckan i SVT:s debattprogram ”Sverige möts” att han tycker att islam är avskyvärt:

– Jag lider med människorna som tvingas födas i de länderna. Islam är enligt mig en avskyvärd ideologi och religion, sade Jomshof och villiga partikamrater spred hans budskap i sociala medier.

Richard Jomshof fällde sitt uttalande om islam i SVT-programmet ”Sverige möts”.
Richard Jomshof fällde sitt uttalande om islam i SVT-programmet ”Sverige möts”.
Moderatledaren Ulf Kristersson borde inte ha blivit förvånad.
Moderatledaren Ulf Kristersson borde inte ha blivit förvånad.

Moderatledaren Ulf Kristersson reagerade kraftigt och kastade sig över tangenterna och skrev ett inlägg på Facebook. Så här uttryckte han sig:

– Hård kritik mot våldsbejakande islamism eller andra former av fundamentalism är mycket berättigad. Men att kalla världsreligionen islam med 1,8 miljarder utövare för ”avskyvärd” är helt enkelt avskyvärt.

För knappt en månad sedan krävde Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson, för vilken gång i ordningen kan man undra, ett totalstopp för asyl- och anhöriginvandring. Han motiverade kravet med att den utgör ”en social, kulturell eller ekonomisk belastning”.

På detta reagerade Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard. Hon sade bland annat:

– Jag tycker inte att man ska prata om människor i form av belastning.

Moderaterna samarbetar med Sverigedemokraterna i vissa frågor i riksdagen. Partiet är berett att bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna och att, eventuellt, skriva ihop sig om en statsbudget på mer än 1 500 miljarder med dem.

Mot bakgrund av det tycker man att Moderaterna borde satt sig in i vad Sverigedemokraterna står för. Ändå tycks ledande företrädare som Kristersson och Malmer Stenergard vara förvånade över åsikter som torgförs av ledande företrädare för SD.

Det är förvånande. Ulf Kristersson har visserligen sagt att han tycker att Sverigedemokraterna har ändrat sig, till det bättre får man förmoda.

Han har rätt, i alla fall delvis. Sverigedemokraternas företrädare är i dag mer polerade, väluppfostrade och vältaligare än de var när partiet kom in i riksdagen 2010.

Men politiken ligger i väsentliga delar fast. Huvudnumren är motstånd mot invandring i alla dess former. Det är till fördärv för Sverige och då särskilt den andel som kommer från muslimska länder. Punkt nummer två på listan är hårdare straff för det mesta. Så var det 2010 och så är det i dag, det har inte förändrats.

Vet inte Ulf Kristersson det? I så fall är han häpnadsväckande naiv och det har jag svårt att tro att han är.

2009 publicerade Aftonbladet en uppmärksammad debattartikel skriven av Jimmie Åkesson, ännu inte riksdagsledamot. Där skrev han:

”Som sverigedemokrat ser jag detta som vårt största utländska hot sedan andra världskriget och jag lovar att göra allt som står i min makt för att vända trenden när vi går till val nästa år.”

Ordet ”detta” syftar här på muslimer och mångkultur.

Att Sverigedemokraterna håller fast vid sina två mest valvinnande frågor, inklusive en djup skepsis mot islam, borde inte förvåna någon. Inte heller Ulf Kristersson.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE