Mejla

Lena Mellin

Låt dem slippa det digitala tyranniet

Partiledarna inser att ingen lyssnar på deras skärmtal

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Snart är det Almedalsvecka. Utan ringmur, rosémingel och publik i pastellfärgade sommarkläder. Hur kul är det?
Snart är det Almedalsvecka. Utan ringmur, rosémingel och publik i pastellfärgade sommarkläder. Hur kul är det?

Låt partiledarna slippa det digitala tyranniet.

Skjut upp alla tal tills de kan stå inför en vanlig publik som reagerar på det som sägs.

De nuvarande är det få, om ens någon, som bryr sig om.

Om tre veckor inleds årets Almedalsvecka. Förra årets upplaga ställdes in på grund av coronan.

Årets är i huvudsak digital och har koncentrerats till fyra dagar i stället för åtta. Två partiledare om dagen ska hålla ett digitalt tal.

Vem kommer att bry sig? Knappast ens de närmast sörjande. Inte ens ett vanligt Almedalstal lockar större skaror. De som mitt i den svenska högsommaren kopplar upp sig klockan tio för att lyssna till Nyamko Sabuni (L) eller någon annan kommer att vara försvinnande få. Om ens några.

 

Även i vanliga fall är det för många tal under sommaren. Riksdagens avslutande partiledardebatt, partiledarnas sommartal, Järvaveckan och Almedalen.

Men i vanliga, när talen hålls inför publik, finns chansen att det blir lite nerv i tillställningarna. Förväntningarna är högre på att något av intresse ska sägas, reaktionerna från publiken på plats kan fungera som inspiration för talaren som i bästa fall vill slå publiken med häpnad.

Men nu? Ingenting av detta finns. Järvaveckan inleddes den 2 juni och alla partiledare var där. Är det någon som kommer ihåg någonting som sades?

Inte jag i alla fall. Därmed vågar jag sluta mig till att det var mycket få som gjorde det.

 

Årets Almedalsvecka är digital. Trist.
Årets Almedalsvecka är digital. Trist.

I veckan var det partiledardebatt i riksdagen. Alla partiledare, från Stefan Löfven (S) till Per Bolund (MP) höll anföranden och debatterade.

Vilka spår satte det? Nära noll.

Partiledarna verkade mer eller mindre ha gett upp från början. Jag förstår det. De inser såklart att alla är dödströtta på en gubbe eller gumma i en fyrkantig ruta.

De lämnar närmst walk over redan innan de, bildlikt, kliver upp i talarstolen. Det är mänskligt.

Eftersom det ser ut så här så har jag i all enkelhet ett förslag. Låt partiledarna slippa det digitala tyranniet. Skippa alla tal tills det går att träffas igen. Åtminstone i en park. Alla tjänar på det.

Partiledarna slipper att stå håglösa och se oengagerade ut. Det är inte bra för deras framtoning. Vi andra slipper ett litet, naggande dåligt samvete för att vi inte bryr oss. Trots att det för närvarande inte är så mycket att bry sig om.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE