Mejla

Martin Schori

Nu granskar vi en av Sveriges dolda sjukdomar

KOLUMNISTER

Aftonbladet och Aller Medias sajt för unga kvinnor, Baaam, gör gemensam sak och gräver i vården för kvinnosjukdomar i Sverige.

I en serie artiklar granskar vi svårigheterna att få rätt vård för diagnoser som vestibulit och vaginism och lyfta upp frågan på agendan.

Sjukdomar som vestibulit och vaginism har ökat kraftigt bland unga kvinnor de senaste åren. Enligt Aftonbladets och Baaams unika undersökning har 23 procent av unga kvinnor problem med smärtor i underlivet.

Trots det är området underrapporterat i media och vården du kan få varierar stort beroende på var i landet du bor. Enligt vår kartläggning saknar 6 av 21 regioner helt vulvamottagning.

 

Vår reporter Josefine Karlsson och fotograf Anna Tärnhuvud gör granskningen ihop med Baaam, som är Aller Medias sajt för unga kvinnor. Det är ett samarbete vi är stolta över. Baaam har en unik bevakning av och förståelse för den unga kvinnliga målgruppen.

Så här beskriver Nathalie Mark, redaktionschef på Baaam, samarbetet i det pressmeddelande vi skickade ut på måndagen.

–  Med Aftonbladets erfarenhet och grävkunskaper och våra spetskunskaper i hur man når ut till unga kvinnor kan vi tillsammans göra smartare journalistik som når målgruppen bättre än vi hade kunnat göra var för sig.

Baaam grundades 2017 och har som en del av Aller Media sedan dess utmanat traditionella tjejtidningar i att både bevaka riksdagsval och gång på gång lyfta upp frågor som rör unga kvinnor.

I länkarna nedan kan du läsa alla artiklar i granskningen.

Aftonbladet och Baaam granskar vestibulitvården

En undersökning gjord av Demoskop på uppdrag av Aftonbladet och Baaam, Aller Medias sajt för unga kvinnor, visar att 23 procent av kvinnorna lider av sjukdom eller smärta i underlivet.

Av: 

Martin Schori

Publisert:

LÄS VIDARE

Var femte kvinna lider av smärtor i underlivet

ÄMNEN I ARTIKELN

Aftonbladet och Baaam granskar vestibulitvården

Aller Media

Journalistik

Vestibulit

Vaginism

Sjukdomar

Dold sjukdom