Mejla

Jenny Alexandersson

”En ursäkt kan inte läka såren”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

”Vi var tre personer i äktenskapet”

Prinsessan Diana tittade under lugg mot journalisten Martin Bashir, så som hon ofta gjorde när hon fick närgångna frågor från pressen.

Hennes blick var lugn och lite utmanande.

Bashir nickade inkännande.

Diana visste precis vad hon gjorde när hon pratade öppet om sin makes otrohet i en intervju med Panorama 1995.

Åtminstone trodde hon att hon visste vad hon gjorde.

I alla år hade Diana lekt katt och råtta med pressen.

Den här gången skulle hon hinna före med sin egen version av hur livet bakom slottsportarna påverkat henne.

Prinsessan Diana.

Hon hade fått veta att någon vid hovet lämnade uppgifter till pressen. Att hennes telefon var avlyssnad, att hennes bil spårades och att hennes brev öppnades och lästes. Diana fick information om att hennes säkerhetsvakt var opålitlig och att hennes närmaste vänner var svekfulla. Hon fick veta att någon planerade att ”ta bort henne”. Och kanske det värsta - Bashir påstod att hennes son prins William tvingats att spionera på Diana.

Vem skulle inte bli paranoid, rädd och stressad av sådana rykten?

Diana var redan hårt ansatt av paparazzis och kände sig bortstött från kungafamiljen.

Intervjun som sändes i BBC skapade en jordbävning som fick Buckingham Palace väggar att skaka.

Det brittiska kungahuset framstod som en känslokall institution där oändliga skandaler och familjekonflikter lyste som sprakande fyrbåkar över slottstaket.

Tänka sig att där innanför väggarna uppstod precis samma problem som i många andra brittiska hem – men tusen gånger värre.

Konsekvenserna blev ödesdigra.

Kungafamiljen vände Diana ryggen helt och hållet, och drottning Elizabeth krävde att Charles och Diana skulle ta ut skilsmässa.

Hon blev dessutom av med ett par av sina mest betrodda medarbetare.

Nästan direkt uppstod frågan – varför i hela världen ställde Diana upp på en sådan intervju?

Rykten började spridas om att hon blivit manipulerad av Martin Bashir.

Martin Bashir intervjuade Diana 1995.

Det pratades om förfalskade bankdokument som visade att Bashir hade tillgång till en person som sålde information om Diana.

De dokumenten visade Bashir upp för Dianas bror Earl Spencer som fungerade som hennes grindvakt.

Tanken var att det var bättre att Diana gav sin version av äktenskapet och livet med kungafamiljen än att det kom versioner från andra håll. Earl Spencer gick i god för journalisten och Diana ställde upp på intervjun.

Men ryktena om Martin Bashir och BBC försvann inte. 1996 gjorde BBC en egen undersökning kring intervjun. Den rapporten var till kanalens fördel.

Efter förnyad kritik från Earl Spencer beställde BBC tidigare i år en oberoende rapport kring intervjun och hur den gått till.

Resultatet visade att Martin Bashir mycket riktigt hade låtit förfalska dokument. Man slog fast att han agerat mycket bedrägligt och att han spelat på Dianas rädsla och paranoia.

BBC kommer att lämna tillbaka alla utmärkelser och priser som intervjun belönats med. De har skrivit brev med ursäkter till William och Harry, likaså till prins Charles och Earl Spencer.

Men en ursäkt och ett brev kan inte läka såren. William och Harry är inte nådiga i sin kritik mot BBC och Martin Bashir.

William och Harry på prins Philips begravning tidigare under året.

I ett uttalande säger William att han är obeskrivligt ledsen över BBC:s misslyckanden och att intervjun bidrog till Dianas rädsla, paranoia och isolering.

Harry är ännu hårdare och anklagar de brittiska medierna för att ha tagit livet av hans mamma.

Bashirs lögner har dragit BBC och hans eget rykte i smutsen. Men kanske har Dianas söner ändå fått, i alla fall ett uns, upprättelse 26 år efter den ödesdigra intervjun med prinsessan Diana.


Fler kungliga bilder och nyheter hittar du på Instagramkontot Kungligt med Jenny

PODD Prins Harry avslöjar privata detaljer från det förflutna

Prins Harry attackerar både sin pappa prins Charles och sin farmor drottning Elizabeth i en ny podd. Vi analyserar läget kring den brittiska kungafamiljen efter prinsens nya angrepp. Vi pratar även om Harrys nya projekt tillsammans med Oprah Winfrey. Det fokuserar på psykisk ohälsa och hur Harry kommer att dela med sig av sina privata trauman och sorger. Vi pratar också om hur prins Andrew straffats i hemlighet och hur det går för den omtalade thailändska kungen som tagits in för intensivvård på sjukhus.

Med Jenny Alexandersson och Sara Ericsson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Av: 

Jenny Alexandersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Prins Harry

Brittiska kungahuset

Prinsessan Diana