Lena Mellin

Kristersson har faktiskt rätt

Vår frihet står på spel om Ryssland vinner kriget

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Statsminister Ulf Kristersson har rätt.

Det vi går igenom nu är det värsta sedan andra världskriget.

Vår frihet står på spel om Ryssland vinner kriget mot Ukraina.

Ett av veckans mest uppmärksammade uttalanden står statsminister Ulf Kristersson (M) för. Efter det första mötet med det nya Nationella säkerhetsrådet sade han så här:

– Det här är det värsta vi varit med om sedan andra världskriget.

Han sade också:

– Alla i Sverige måste inse allvaret i situationen.

Två ödesmättade uttalanden. Klart allvarstyngda.

Men tyvärr blev de anmärkningsvärda beskeden hängande i luften eftersom presskonferensen hade ett otydligt fokus. Allvarligt läge, trög Natoprocess och svenska provokationer mot Islam, vad var det egentligen Ulf Kristersson var så bekymrad över?

Det jag tror, och hoppas, att Kristersson pratade om är följande. Och det är, och har varit, mycket, mycket allvarligt i mer än ett år.

Statsminister Ulf Kristersson (M).
Statsminister Ulf Kristersson (M).

Den 17:e december 2021 presenterade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ett juridiskt bindande avtal som skulle förhindra att Nato expanderade österut. Ryssland ville återgå till den ordnig som rådde under kalla kriget och ha en buffertzon mellan sig och Nato. Det skulle vara förbjudet att ta emot främmande makts trupp på sitt eget territorium, Ryssland skulle bestämma även över det. Reglerna skulle omfatta bland annat Sverige och Finland men också Ukraina.

De hutlösa kraven kom inte som en blixt från en klar himmel. Ryssland hade redan flyttat 100 000 man till gränsen mot Ukraina. Under ett OSSE-möte i Stockholm tidigare samma månad hade Lavrov framfört liknande krav vid ett bilateralt möte med sin amerikanske kollega Anthony Blinken.

Vad det här innebär, ur västlig synvinkel, är att Ryssland inte får vinna sitt storskaliga anfallskrig mot Ukraina som inleddes redan 2014 då de lade beslag på Krimhalvön. Det finns inte på kartan.

Förlorar Ukraina är det tyvärr bara första munsbiten för Ryssland. Andra länder som de anser ingår i deras intressesfär kommer att följa efter. Var gränsen för Vladimir Putins territoriella ambitioner går är inte möjligt att veta.

Rysslands president Vladimir Putin.
Rysslands president Vladimir Putin.

Det är mot bakgrund av det här som generositeten mot Ukraina ska ses. De har redan fått vapen för miljarder i gåva. Det kommer mera, bland annat toppmodena stridsvagnar. Flera länder, bland dem Sverige, har skrotat gamla regler om att aldrig bidra med vapen till krigförande land.

Därför har Ulf Kristersson rätt. Det här är det värsta vi varit med om, säkerhetspolitiskt, sedan andra världskriget. Länders, däribland Sveriges, frihet står på spel. Så hemskt är det.

Men marginellt är läget för oss, i Sverige, något bättre i dag än det var den 24 februari föra året då Ukraina invaderades av Ryssland. Förutom att vara en ”invitee”, inbjuden att bli medlem i Nato, har vi bilaterala försvarsgarantier från flera länder. Däribland USA och Storbritannien med två av Natos största förvarsmakter.

Det är det här som statsminister Kristersson avser när han talar om det värsta läget sedan andra världskriget.

Det är jobbigt att ett sunnimuslimskt universitet uppmanar till bojkott av svenska varor för den hängda Erdogandockan. Det är också jobbigt att den turkiske presidenten antyder att svenskt medlemskap i Nato är kört och det bränns svenska flaggor i Istanbul och Ankara.

Men jämfört med att Ryssland vill diktera svensk- utrikes och säkerhetspolitik, ta över beslutanderätten över vår nationella frihet, är det faktiskt ingenting.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE