Mejla

Lena Mellin

Tre skäl att imponeras av Angela Merkel

”Mutti” kommer att gå till historien som mycket framgångsrik

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Auf wiedersehen! Angela Merkel avgår efter 16 år som Tysklands förbundskansler.
Auf wiedersehen! Angela Merkel avgår efter 16 år som Tysklands förbundskansler.

Angela Merkels exceptionella politiska karriär tar i princip slut på söndag när Tyskland väljer en ny förbundsdag. När dammet lagt sig efter det kommer hon inte längre vara förbundskansler.

Dags för summering alltså. Min summering.

”Mutti” har inte bara varit Tysklands mamma utan också hela EU:s. Hon har hållit i taktpinnen i unionen, ibland tillsammans med en franske presidenten men ofta själv.

Det finns åtskilligt fler skäl än följande att minnas – och imponeras – av henne. Men dessa är alltså mina viktigaste.

 

1. Man behöver inte vara charmig. Charm brukar underlätta i alla mänskliga relationer. Till skillnad från exempelvis Frankrikes president bryr sig Merkel inte om det. Hennes ledarstil är närmast lite trulig. Eller rentav sur. Hon har i stället fokuserat på resultatet. Det har, oftast, gett resultat vilket kompenserat för bristen på leenden och skratt. Hon har respekterats ändå.

 

2. Kompromissen är politikens kärna. I demokratier är det sällan ett parti får 50 procent av rösterna. Inget parti får alltså precis som det vill. Det gäller alltså att kompromissa med likasinnade för att få det nästan som man vill.

Det har varit Merkels melodi. Hon har balanserat i ett flertal koalitionsregeringar, mellan 16 tyska delstater och 27 medlemsländer i EU där hon varit av något av en drottning.

Hennes svala offentliga framtoning har även i det fallet varit till hennes fördel. Inga hurrarop eller andra glädjeyttringar som kan reta med- eller motståndare.

 

3. Skip the crap, strunta i det som inte betyder något. Merkel förefaller vara helt ointresserad av kläder eller utseende.

Därför valde hon bort det. Eller snarare förenklade klädhanteringen till det yttersta.

Ett antal svarta eller vita byxor inköptes och kompletterades med ett oändligt antal kavajer i olika färger och en lättskött frisyr. Så smart – hon såg snygg ut utan att behöva tänka. Bara kasta på sig kavajen och komplettera med någon halsduk.

Magdalena Andersson förfaller vara inne på samma linje. Hon har laddat garderoben med en rad enfärgade dräkter som hon kränger på sig som en bekväm och invändningsfri arbetsuniform. Tids- och stressbesparande.

Nåväl, Merkel kommer att gå till historien som mycket framgångsrik. Det finns såklart repor i lacken. Men, all in all som britterna säger, har hon varit just det.

Vid 67 års ålder och efter 16 år som förbundskansler drar hon sig nu tillbaka. Jag kommer sakna hennes buttra uppsyn och kavajer.

Fem saker att hålla koll på i veckan

 • Kyrkoval – på vilodagen
  Svenska kyrkans fem miljoner medlemmar går i dag till val. En av de stora frågorna är hur kyrkan ska förvalta en av sina stora tillgångar, ett omfattande innehav av skog. Hur ekologiskt ska den skötas? Frågan hör samman med kyrkans vacklande ekonomi. Kyrkor är dyra att sköta.
 • ”Magdas” sista budget
  Magdalena Andersson presenterar i morgon sitt sjunde och sista budgetförslag för riksdagen. Det har inte förhandlats i förväg med partier utanför regeringen. Det är en balansgång mellan Centerns och Vänsterpartiets önskemål i hopp om att att få deras stöd. Annars – regeringskris.
 • Nytt besked om räntan
  Riksbanken ska på tisdag berätta om de vill höja den svenska styrräntan för att hejda prisökningarna och inflationen. Trots höjda priser är det inte mycket som talar för att räntan kommer att höjas. Banken vill fortsätta blåsa på ekonomin, och jobben, till följd av bland annat pandemin.
 • Först ut – Annie Lööf
  På torsdag inleds Centerpartiets stämma. Det är den första av sju partikongresser under hösten då partierna ska förbereda sig inför valåret 2022 och klubba inriktningen på sin politik. Sist ut av de sju är Sverigedemokraterna i slutet av november. Vänsterpartiet väntar till början av nästa år.
 • Kanske ny kansler
  På söndag håller alltså Tyskland val till förbundsdagen, det nationella parlamentet. Ny förbundskansler efter Angela Merkel väntas Olaf Scholz (S) bli. Men osvuret är bäst, regeringsförhandlingarna brukar med svenska mått mätt vara mycket långdragna. Även de gröna väntas göra ett bra val.

Veckans citat

”Tillsammans ska vi ägna vår stund på jorden åt att rädda det viktigaste vi har, nämligen vår planet.”

Stefan Löfven, avgående statsminister (S) i sin sista riksdagsdebatt


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE