Ingenting i det här fallet förvånar längre

KOLUMNISTER

Pressmeddelandet om att kvinnan i Arboga begärs häktad för ännu ett mord fick inte upp pulsen på redaktörerna vid Aftonbladets nyhetsdesk.

Det finns inte längre anledning att förvånas över någonting i detta bisarra fall.

Överraskande är förvisso inte dagens besked från åklagarkammaren i Västerås, då kvinnan delgavs misstanke om att ha dödat sin förre make redan för ett par månader sedan.

Men att en häktningsframställan har lämnats in till tingsrätten innebär att utredningen tagit ytterligare steg framåt och hade i troligen i vilket annat fall som helst fått nyhetschefer och rubriksättarna att vakna till liv.

Alla märkliga turer i detta ärende tycks dock ha lett till journalistisk avtrubbning.

Det kan vid en första anblick vara svårt att förstå varför åklagarna gör detta utspel. Kvinnan är ju redan häktad, misstänkt för mord på sin far och mordförsök på sin mor, vilket innebär att hela verktygslådan för diverse tvångsmedel och utredningsmöjligheter redan är öppen.

Troligen handlar det om att köpa sig tid. Den misstänkta har hållits inlåst ganska länge vid det här laget och åklagarna behöver för rätten motivera varför det behövs ytterligare anstånd med åtal.

Utredningen om mordet och mordförsöket på föräldrarna är i det närmaste klar och har lämnats över till kvinnan och hennes advokat för eventuella synpunkter om komplettering.

Nu tror inte jag att tingsrätten plötsligt skulle tappa tålamodet och försätta henne på fri fot, brottet hon är frihetsberövad för är det allvarligaste tänkbara, men om jag var åklagare i detta fall skulle jag inte vilja stå där en dag med bortschabblad utredning.

Det finns också en god princip i den svenska lagstiftningen: Det accepteras inte att häktningstider pågår i evigheter medan annan kriminalitet än den som frihetsberövandet gäller utreds.

Listan på brott som kvinnan misstänks ha begått har blivit uppseendeväckande lång. Hon påstås ha lovat sin unge älskare äktenskap om han mördade hennes föräldrar. Hon tros ha lyckats förmå en nära släkting att hjälpa till att dränka den förre maken. Hon är delgiven misstanke om stämpling om mord i sju fall, vilket enligt uppgift handlar om att ha försökt förmå andra att döda tidigare affärskompanjoner som av ett eller annat skäl misshagat henne.

Misstankarna om att kvinnan skulle ha tvingat till sig sex med flyktingpojkar med hot om att de skulle utvisas om de inte låg med henne är dock nedlagda.

Hur kommer detta ärende att sluta? Dyker nya misstankar om nya brott upp? Jag har inga svar. Ingenting förvånar mig längre i den här historien.

Det är i kriminalhistorien ovanligt att folk som har uppnått medelåldern utan att begå brott plötsligt ramlar ner i grov kriminalitet. Och när det händer så rör det sig för det mesta om att ställa till det för sig i berusat tillstånd eller att i desperation över ha hamnat i ekonomiskt obestånd begå bedrägerier.

Men att vara misstänkt huvudperson i denna brottslighet utan att vara yrkeskriminell med ett brottsregister som går tillbaka till tonåren är mycket udda.

Två mord och sju fall av stämpling till mord är anklagelser som vi ju normalt förknippar med gangsterkungar och maffialedare.

Hur detta än slutar så skrivs kriminalhistoria.

ARTIKELN HANDLAR OM