Mejla

Lena Mellin

Jimmie Åkesson, vart tog du vägen?

Därför har Sverigedemokraterna hamnat i skuggan

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

För en kort tid sedan var Jimmie Åkesson ledare för Sveriges största parti.

Nu har han hamnat helt i skuggan.

Sverigedemokraterna lever på missnöje och misstro. Det funkar inte just nu.

Sverigedemokraterna har ökat kraftigt i varje val sedan de kom in i riksdagen 2010. De såg fram emot ett nytt rekord i valet 2022, målet var inställt på att bli största parti.

Coronapandemin kan grusa drömmarna. Men det är det för tidigt att ha någon uppfattning om. Det som däremot redan står klart är att Jimmie Åkesson och hans parti förpassats ut från rampljuset. De väntar just nu i kulisserna.

Enligt en ny undersökning från företaget Novus har förtroendet för statsminister Stefan Löfven (S) ökat kraftigt under de senaste veckorna. I dag har 44 procent stort eller mycket stort förtroende för honom jämfört med 26 procent i den förra mätningen.

På motsatt sätt förhåller det sig med SD-ledaren Jimmie Åkesson. I den förra undersökningen hade 30 procent stort eller mycket stort förtroende för honom. Sedan dess har det sjunkit till 26 procent.

Det är inte alls konstigt även om Jimmie Åkesson själv sannolikt tycker det är orättvist.

Sverigedemokraterna lever av missnöje och misstro. Partiet frodas när det kan profitera på en utbredd uppfattning om att allt är på väg åt fel håll och att de själva oförskyllt kommit i kläm - medan andra inte har gjort det. De är helt enkelt förfördelade och den känslan har utvecklats till en politisk kraft.

Men coronakrisen har förstört jordmånen för Sverigedemokraterna. Missnöjet och misstron har tagit en paus på obestämd tid.

Sverigedemokraterna har i takt med att krisen utvecklat sig också blivit irrelevanta. Intresset är nu helt fokuserat på regeringens, deras samarbetspartier Centern och Liberalerna, de närmast berörda statliga myndigheterna – och mot vården.

Där finns det inte plats för Sverigedemokraterna. De har blivit ointressanta, ett skräckscenario för varje politiskt parti.

För ett par dagar sedan försökte SD-ledaren Jimmie Åkesson råda bot på den saken. Han krävde masstester av svenska folket för att få veta vilka som är smittade av viruset.

Men eftersom han inte var först på bollen väckte kravet ingen större uppmärksamhet. I stället var det hans eget hälsotillstånd som gick igenom informationsbruset.

– Jag tycker att jag har ont i halsen varje morgon när jag vaknar. Det hade varit skönt att veta (om han är coronasmittad eller har ont i halsen av någon annan anledning), sade Åkesson i en intervju i Aftonbladet.

Sverigedemokraterna har hållit i taktpinnen i svensk politik under lång tid. Motviljan mot dem i flera partier gjorde att Alliansen imploderade efter 14 år. Samma motvilja låg bakom Januariavtalet och samarbetet mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet och deras partners Liberalerna och Centern.

De har också varit en avgörande del av den samlade oppositionens attacker på regeringen, en verksamhet som hastigt avbröts när coronakrisen blev akut.

Jimmie Åkesson fotograferad i oktober 2019.
Jimmie Åkesson fotograferad i oktober 2019.
Publisert:

LÄS VIDARE