Mejla

Oisín Cantwell

Hysh-hysh i coronans tid då tusentals fiskar släpptes ut i Stockholm

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Livet som reporter i virusets tid saknar inte udda inslag.

I dag gick det ut på att stångas med ett gnälligt filmteam som hade hyrts in för att dokumentera det årliga utsläppet av fiskar i Stockholm ström.

– Vi börjar med 3000 havsöringar, hann fiskerikonsulent Sverker Lovén berätta för mig innan en barsk man kom och föste mig åt sidan och förklarade att det faktiskt pågick direktsändning.

Det här är en tradition som har pågått i nästan 50 år och som är en förutsättning för att det över huvud taget ska vara möjligt att fiska i innerstaden.

Platsen för laxsläppet hölls hemlig fram till förmiddagen.
Platsen för laxsläppet hölls hemlig fram till förmiddagen.

Normalt sker fiskutsläppet nedanför Kungsträdgården inför en publik av hundratals stockholmare, men i coronans tid går inte festligheter av det slaget för sig.

I år hölls platsen hemlig tills i förmiddags och tidningar, radio och tv fick deltaga under förutsättning att inte i förväg avslöjade den.

Det var ett hysch-hysch som hade gjort agenterna på Säpo gröna i ansiktet av avund och i väntan på det förlösande mejlet från Stockholm stad med anvisningar om plats tog jag mig igenom morgonens utbud av nyheter.

Sjukvårdsdirektör Björn Eriksson pratade om full storm, det har han gjort i över en månads tid nu, någon pressnisse borde ge honom nya metaforer.

Majblomman skickade ut pressmeddelande om sin kris som pandemin utlöst: "Katastrof för barn i utsatta familjer".

Nya, mörka siffror från Arbetsförmedlingen. 69 000 varsel i mars och april. 11 procents arbetslöshet i sommar.

Klockan 09.54 kom så beskedet. Skeppsholmen, 13.00.

Några timmar senare i blåst och regn och innanför tejp med avspärrningar. Aftonbladet, TT, Dagens Nyheter, Radio Stockholm. En tjänsteman från Stockholm stad. Några representanter för de två sponsorerna. Ett par nyfikna som passerat av en slump.

Samt filmteamet, inhyrt för att sända live på nätet.

– Jag har jobbat med det här i 30 år, sa fiskerikonsulent Lovén och drog en story om året då en säl dök upp och tuggade i sig av den utsläppta fisken.

1973, året för det första fiskutsläppet, var för övrigt när nog lika nyhetsintensivt som de senaste månaderna.

En rånare tog personal som gisslan på Kreditbanken på Norrmalmstorg samtidigt som kung Gustaf VI Adolf låg för döden och den tidens redaktörer arbetade dygnet runt och sålde kvällstidningar som aldrig tidigare.

Strax efter 13, något försenat, dök lastbilen med fisken upp. Stora tankar. En eldriven pump. En lång slang som drogs ner till vattnet och spottade ut fisk.

– Varför är vattnet så gult? frågade jag.

– Insjövatten från Småland, svarade fiskerikonsulent Lovén på en stockholmska av ett slag som endast en del äldre hantverkare ännu pratar.

– Det pågår direktsändning, muttrade mannen från filmteamet.

20 minuter senare var lastbilens sex tankar tömda. Inga missöden att tala om. Fiskar som försökte fly och som låg och sprattlade på land kastades snabbt i vattnet av vana händer.

I morgon är det laxens tur att placeras ut. Sammantaget över 100 000 fiskar. Det är inget litet projekt, detta.

Fiskarna släpptes ut genom en lång slang.
Fiskarna släpptes ut genom en lång slang.
Lax och havsöring ska släppas ut i Stockholms ström.
Lax och havsöring ska släppas ut i Stockholms ström.

Sverker Lovén berättar att han i år har jobbat med fiske i 30 år för Stockholms stad. Han skulle få medalj i Stadshuset. Men ceremonin ställdes in.

– Jag hoppas jag får en nästa år.

– Det pågår direktsändning. Jag skulle uppskatta om prat undveks, sa en kvinna som arbetar för en av sponsorerna.

– Du måste tuffa till dig. Du jobbar ju på kvällstidning, fnittrade fiskerikonsulent Lovén.

Publisert:

LÄS VIDARE