Mejla

Johanne Hildebrandt

Låt folk betala för en plats i kungahuset

Publicerad:
Uppdaterad:

”Bara” 51 procent vill ha kvar Carl XVI Gustaf kvar på tronen, mot 64 procent i februari, enligt opinionsinstitutet Synovate.

Nu spekuleras det friskt i hur mycket skandalboken om kungen gjort för att sänka hans popularitet. Förvisso är den ”inställsamhet, kryperi och allsköns fjäsk” som redan Vilhelm Moberg rasade över, inte längre så självklar utan håller på att luckras upp.

Men å andra sidan är det som representanter från republikanska föreningen konstaterat på Newsmill: Boken förändrar snarare bilden av monarken i stället för den monarki de vill avskaffa.

Detta bekräftas i undersökningen där var tredje tillfrågad säger att de hellre vill ha kronprinsessan på tronen. Förståeligt med tanke på att hon är obefläckad av unkna kaffeflicksskandaler och dessutom framstår som en modern och sund förebild.

Hon föddes trots allt in i ett modernt slaveri och tvingades växa upp i en gyllene guldfiskskål, ständigt påpassad och fotograferad sedan barnsben.

När hon krisade och fick anorexi reste hon bort, omgrupperade och återkom till Sverige i en starkare och bättre version. Kronprinsessan accepterade det öde hon var född till, gjorde det bästa av situationen och blev väldigt duktig på sitt jobb. Dessutom förälskade hon sig i en man av folket, vägrade lyssna på konventionerna och gifte sig till slut med sin Daniel.

Att gilla läget, göra det bästa av situationen men samtidigt stå fast vid sina egna personliga val tyder på styrka, mognad och integritet. Att döda sina egna drakar, erövra kungariket och sedan vinna sin drömprins är det stoff som sagor vävts av i århundraden.

Likväl verkar det som om det sakta går utför med monarkin. Bara 70 procent vill ha kvar monarkin i Sverige mot 74 procent 2009 och 80 procent 2005.

Kanske vore det mest rättvist om hela systemet förändrades i grunden.

Tänk om alla kunde välja om de ville vara med i kungahuset eller inte, på samma sätt som man kan gå med eller ur kyrkan. Kostnaden för ”medlemskap” i kungahuset skulle sedan redovisas i deklarationen.

Jag lovar, ett sådant system hade haft en synnerligen vitaliserande effekt på samtliga medlemmar i kungahuset.

Fast själv hade jag nog väntat med att gå med tills Victoria blev drottning.

Hon känns helt enkelt som en betydligt säkrare investering.

Av: Johanne Hildebrandt

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN