Jan Guillou

Jan Guillou: Antidemokratin är den största terroristfaran

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Återigen har en knäppgök försökt sig på islamistiskt motiverad terrorism i Sverige. Men han lyckades bara sätta eld på sin egen bil och fumla ihjäl sig själv med en bomb.

Det förra dådet av samma typ, såväl praktiskt som politiskt, riktade sig mot konstnären Lars Vilks som tänkt bestraffning för att han förlöjligat profeten Muhammed. Två Landskronapojkar försökte sätta eld på hans hus, satte dock bara eld på sig själva, fick svåra brännskador, lämnade en jacka med leg på brottsplatsen och dömdes till hårda fängelsestraff.

Det är hittillsvarande facit av den islamistiska terrorismen i Sverige. Somliga är miss­nöjda med det alltför magra resultatet. Följaktligen hotade Expressen sina läsare på gårdagens förstasida med mycket bättre grejer: ”FLER SJÄLVMORDSATTACKER MOT ­SVERIGE I JULHANDELN” – hur man nu kunde veta det.

Det var sak samma när Säpo den 1 oktober gick ut med sin kryptiska deklaration att man höjt terrorhotet i Sverige från två till tre getingar. Omedelbart kunde då Expressen intyga: ”10 TERRORISTER BEREDDA I SVERIGE” –vilket förstås var ett rent påhitt. Men ett påhitt som ingen redaktör lär åka fast för. För vem ska dementera sånt? Terroristerna? I alla fall inte de notoriska ”terrorexperterna” som alltid släpps fram i sådana här sammanhang. De håller alltid med, eller rentav höjer budet. Som när den bland journalister alltid lika populäre Magnus Ranstorp i gårdagens Aftonbladet, skam till sägandes, försäkrade att det låg en välorganiserad terrorliga bakom självsprängaren i Stockholm. Att mannen bevisligen var farligare för sig själv än för omgivningen borde tyda på motsatsen.

Men så här ser det ut i hela västvärlden. Säkerhetstjänsterna och deras särskilt utvalda medier hotar hela tiden den egna befolkningen med starkt överdrivna terrorrapporter. Politikerna hänger på och stiftar antidemokratiska lagar som diskriminerar muslimer. Att en och annan vildhjärna, knäppgök eller självutnämnd martyrhjälte då vill slå tillbaka, eller göra skillnad, som våra egna pojkar i Afghanistan säger, är åtminstone inte psykologiskt svårbegripligt.

Problemets kärna är att vi gör ont värre, bekrigar den mest utsatta minoriteten bland Europas befolkningar. Vi bekrigar dem på två sätt. Dels genom att delta i det amerikanska korståget i Aghanistan, en politik som nu bara Vänsterpartiet motsätter sig sedan Mona Sahlin vek ner sig. Dels genom allt värre lagar.

I veckan dömdes två svenskar med somaliskt ursprung för ett brott som aldrig skulle varit aktuellt om de varit vita, ”stämpling till terrorism”. Det är ett nytt brott, så Säpos talesman var mycket nöjd med domen på fyra års fängelse. Eftersom Säpo ”lagt ner stora resurser på det här fallet”. De stora resurserna bestod av telefonavlyssning och buggning under lång tid. Men trots dessa stora ansträngningar fick man inte fram bevis om förberedelse till brott, utan bara ”stämpling”.

Stämpling betyder till exempel att man talar om olämpliga saker i telefon. Fantiserar om hur man borde ”göra skillnad”, åka till Somalia, spränga sig själv tappert för någon god sak. Om man skryter över hur tuff och beslutsam man är kan det också räknas som ”stämpling”.

Hursomhelst, de två misstänkta for till Somalia. Men de gjorde inget och kom hem osprängda. Men dömdes alltså på skryt i telefonsamtal. Jag förutsätter att den förfärliga domen ändras i hovrätten. Göteborgs tingsrätt var oenig, 3–2.

Ingen vit svensk skulle dömas på det sättet. Och om en vit svensk ens åtalades för något liknande skulle det väcka enormt uppseende, protester och omfattande publicitet. Den här domen

i Göteborgs tingsrätt omnämndes inte med en rad

i de fyra kvällstidningarna och bara med trespaltiga småartiklar långt bak i morgontidningarna. Ingen ledarskribent fann skäl att protestera.

Sverige förföljer alltså personer som kan räknas som ”muslimer” i ett eller annat avseende med en lagstiftning som man får gå tillbaks till 1930-talets Tyskland för att hitta motsvarigheter till. Det är kontraproduktivt. Det ökar riskerna för att vildhjärnor och knäppgökar eller religiösa fanatiker skall få motiv att ”slå tillbaka”. Den bärande idén bakom sådan diskriminerande lagstiftning är sedan Bodströms tid att vi skall försvara demokratin genom att inskränka den. Effekten blir bara att vi inskränker demokratin, ökar på motsättningarna mellan oss vita och de andra och därmed också riskerna för terrorism. Det är så dumt att det borde vara brottsligt.

Det senaste påhittet är förbud att ”uppmana till terrorism”. Gäller inte mig, ty jag är vit. Härmed uppmanar jag till stöd åt den palestinska befrielserörelsen PFLP, som är terroriststämplad av USA och EU. Eller jag uppmanar till stöd åt Wikileaks, som starka krafter i USA har terroriststämplat. Om Aftonbladets ansvarige utgivare varit arab eller iranier hade de raderna kunnat kosta honom fängelse. Men han är vit och vi vita får skriva och säga sånt här.

Det är denna antidemokrati som utgör den största terroristfaran för Sverige. Inte enskilda knäppgökar som vill mörda sig till himmelriket.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN