2016 har handlat om mer än bara mörkret

Foto: Offren efter skjutningen på en nattklubb i Orlando hedras.
KOLUMNISTER

Med en timme till deadline raderade jag allt. Allt jag skrivit precis här. Tecken för tecken. Från tvåtusen till noll. Cmd + Z på allt. På orden som handlade om krig och död och val som chockat en hel värld.

Men det som försvann var också det. Mörkret. Skiten. Det som jag, fram tills nu, tänkt har definierat vårt 2016. För året har handlat om så mycket mer än det. Så låt mig börja om. Det här är vad 2016 egentligen ­handlade om. Om er. Ni som sken som starkast när världen var som mörkast.

Ni, majoriteten av befolkningen i världens mäktigaste land, som röstade för en kvinnlig president. Även om utgången blev en annan är det också fakta att den största delen av er inte vill ha en rasistisk eller sexistisk ­president. Att ni tror på att kompetens och makt­positioner inte handlar om kön, eller hat, utan vem som är mest lämpad för jobbet.

Ni, som med outtröttlig medmänsklighet och ­kärlek, tog emot folk som flytt för sina liv på centralstationer över hela Sverige. Ni som bar dem när de burit sina familjer över landsgränser med döden flåsandes i nacken.

Ni, som stod upp för allas lika värde, när hatbrotten skakade städer och sam­hällen och i stället skapade hashtags som ingen kunde värja sig för. Som på 140 tecken eller fler sa att vi är lika mycket värda oavsett hudfärger eller ursprung.

Ni, som spred regnbågsfärger över mörket, när ­sorgen blev avgrundsdjup i Orlando och fick världen att stå upp för allas rätt att älska vem en vill. Som åter­igen visade på hur kärlek är starkare än allt.

Ni, unga tjejer och icke-män, som reste er ur skam och förtryck och sa ”vi är ­inte ensamma”. Inte ensamma om att bli utsatta för ­sexuella övergrepp. Inte ­ensamma om att höja rösten. Inte ensamma om att vara starkare än allt det som hänt oss.

Ni, alla ni, som på något sätt gjorde världen till en bättre plats när mörkret gjorde allt för att säga annat. 2017 ska vara glad att ha er.

Med er i spetsen kommer nästa år att handla om det som var på väg att glömmas bort i dimridåerna från årets alla sorger. Om medmänsklighet. Om kärlek.

Om det som alltid reser sig starkast trots allt.

Gott nytt år på er.