Mejla

Lena Mellin

Förklarar krig – i regeringen

Publicerad:
Uppdaterad:

”Den här veckan är Maud Olofsson avundsjuk på att Moderaterna syns och hörs”

Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
frostig stämning Fredrik Reinfeldts moderater är mest i fokus och skym er de mindre allianspartierna. Det tycker centerledaren Maud Olofsson som nu tar upp kampen för att synas.

Centerledaren Maud Olofsson har startat ett inbördeskrig.

I regeringen.

Moderaterna är för stora och dominerande och måste maka på sig. Tycker hon.

Klicka på bilden för att göra den större.

I går publicerades Centerns valanalys. De tappade mycket i valet och de har fortsatt att backa i opinionsmätningarna sedan dess.

Maud Olofsson, alltid stridsberedd, ger Moderaterna en del av skulden. De är för stora och starka, de andra allianspartierna hamnar i bakgrunden.

– Ska alliansen överleva 2014 så bygger det på att alla tre övriga partierna också får bra valresultat, sa Olofsson.

Ord och inga visor. Men Olofssons attack är bara det senaste exemplet.

I sex år, från bildandet i Högfors 2004 till valet i höstas, höll alliansen ihop i vått och torrt. Utåt var de alltid, alltid, alltid eniga.

Men efter valet ser det annorlunda ut. Förra veckan var man oense om det sjätte jobb­skatteavdrag som Fredrik Reinfeldt (M) vill ha.

Den här veckan är Maud Olofsson avundsjuk på att Moderaterna syns och hörs. Och Kristdemokraterna funderar över hur man bäst förenar den egna profilen med allianssamarbetet.

Bara FP-ledaren Jan Björklund håller sig lugn. Folkpartiets förluster är mindre än Centerns och KD:s. Dessutom har Björklund aldrig dragit sig för att markera då hans eget parti egentligen har en annan åsikt än alliansen som helhet.

Att sprickorna mellan partierna visas upp just nu beror på valet. Där tappade både C, KD och FP medan Moderaterna fortsatte uppåt. Utvecklingen har förstärkts sedan dess.

Ingenting gör de partiaktiva så illa till mods som dåliga valresultat och ännu sämre opinionssiffror.

Efter valet har exempelvis Göran Hägglund blivit kraftigt ifrågasatt som KD-ledare. Så sent som i går meddelade partiets andre vice ord­förande Mats Odell, 63, att han ställer upp som partiledare om Hägglund skulle sluta. Ett klassiskt kniven i ryggen-uttalande.

Maud Olofsson tycks däremot slåss för att överleva som partiledare genom att ge Moderaterna skulden för valförlusten:

– Jag möter det rätt mycket ute nu. Inte bara i mitt eget parti utan i andra också, att Moderaterna breder ut sig och att de inte är tillräckligt generösa och har en tillåtande attityd, sa hon i går.

Däremot kunde hon inte svara på nyhetsbyrån TT:s fråga om hon vill bli omvald på partistämman i slutet av sommaren.

Alliansen bygger på att alla fyra partier känner sig väl till mods. Två gör det inte just nu. Alltså rister det i bygget.

Det kommer fortsätta. Antingen till opinionssiffrorna blir bättre. Eller ledningen byts ut.

avLena Mellin

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM