Mejla

Johanne Hildebrandt

Pakistanska Veenas uppfriskande vrede

KOLUMNISTER

Ett av de mest intressanta klippen på Youtube är när den pakistanska skådespelerskan Veena Malik skulle läxas upp i en tv-studio. Hennes klädsel och uppförande när hon deltog i den indiska motsvarigheten till Big brother ansågs nämligen vara omoraliskt. En mufti, en islamisk rättslärd som tolkar sharialagarna, förklarade att hon skämt ut hela Pakistan. Han påstod att ”miljoner pakistanier har sett dig på tv och hundra procent tycker du gjort fel.”
 

Men Veena Malik lät sig inte hunsas så lätt. Hon skällde ut muftin med råge, undrade varför han gav sig på henne, en underhållare. Var det bara för att hon var kvinna? Malik förklarade att muftin i stället borde kritisera de politiker som stjäl och rånar i islams namn och de mullor som våldtar barnen de utbildar i moskéerna. ”Vem är du att säga att jag är en dålig muslim?”

Det är uppfriskande att höra Veena Maliks vrede över att bli påhoppad bara för att hon inte burit en normallång klänning, dansat lite och masserat någons huvud i ett underhållningsprogram. Det var befriande att hon inte lät sig hunsas, men sorgligt att hon var så utlämnad.
 

Och är det någon som borde lyssna på detta klipp så är det Kulturhusets chef Eric Sjöström. Han ställde in en dansföreställning efter att någon blivit kränkt, över att man sjöng några meningar från koranen, och sedan skrivit om det på Facebook. Det tog femton inlägg på Facebook för Sjöström att sälja ut den fria konsten.

Något han försökte försvara genom att i SvD säga: ”Jag vägrar att utan diskussion, ogenomtänkt och utan eftertanke, presentera svåra, komplexa och kontroversiella frågor.”
 

Fast i själva verket handlade det självklart om att han var rädd för att stöta sig med någon och väcka debatt. Lika illa var det när Elisabeth Ohlson Wallin skulle visa sina bilder från Jerusalem på Världskulturmuseet. De gestaltade kristendomens, judendomens och islams hat mot kvinnor och HBT-personer och detta skrämde museets ledning så pass att de med hjälp av polisen försökte skrämma Ohlson Wallin att inte ställa ut dem.

Att stå upp för de rättigheter som tidigare generationer kämpat för att skaffa oss var tydligen inte så viktigt.

Tack och lov att det finns de som har ryggrad nog att säga ifrån när det blir för tramsigt, som Veena Malik.

Av: 

Johanne Hildebrandt

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Johanne Hildebrandt