Mejla

Lena Mellin

Smakstart, Lööf

KOLUMNISTER

Sifo: 25 procent av svenska folket har redan stort eller mycket stort förtroende för Annie Lööf

Klicka på grafiken för större format.
Klicka på grafiken för större format.
Annie Lööf har redan nått Maud Olofssons klass vad gäller förtroende bland svenska folket.

Grattis, Annie Lööf!

En fjärdedel av svenska folket har enligt Aftonbladet/Sifo stort eller mycket stort förtroende för dig.

Men de unga sviker. Kanske är Lööf lite väl mycket duktig flicka för dem.

För nio dagar sedan valdes Annie Lööf till centerns nya ordförande. I torsdags blev hon landets nya näringsminister, den yngsta departementschefen i modern tid.

Och enligt Aftonbladet/Sifo får Lööf något av en smakstart. Efter en mycket kort tid i hetluften har redan 25 procent av svenska folket stort eller mycket stort förtroende för henne.

Det betyder att Lööf redan hamnar i samma klass som företrädaren Maud Olofsson.

I juni var hennes siffra 26 procent.

Bland sina egna regerar Annie Lööf. 74 procent av Centerpartiets sympatisörer har stort eller mycket stort förtroende för henne. I alliansen som helhet är siffran över 30-procent.

På andra sidan blockgränsen är det däremot tummen ner för Lööf som bland annat pläderat för platt skatt och förändring av Las. Bland V- och S-väljarna är det ingen som har mycket stort förtroende för henne.
 

Kvinnor är mer positiva än män. 28 procent av kvinnorna har stort eller mycket stort förtroende för henne, bland männen är siffran 20 procent.

Det är kanske inte så konstigt, kvinnor brukar backa upp kvinnor. Märkligare är de yngsta väljarnas tveksamhet till Lööf.

I hennes egen åldersgrupp, 18 till och med 29 år, är det bara 18 procent som har stort eller mycket stort förtroende för Annie Lööf. Bland pensionärerna är det 26 procent.

Kan det vara så att Lööf är lite väl duktig för att falla sina jämnåriga på läppen? Alla kan inte identifiera sig med hennes målmedvetna karriärplanering.

Det kan dock medlemmarna i akademikerfacket Saco. Där är det 36 procent som har stort eller mycket stort förtroende för Lööf som nyligen tog sin jur kand-examen. Bara två procent saknar förtroende för henne. Motsvarande siffror bland LO:s medlemmar är 14 respektive tio procent.

Det här kan bli ett litet problem för Lööf i framtiden. Identifikation är viktigt även i politiken. Och hon riskerar att verka lite väl duktig för att man ska ta henne till hjärtat.
 

Andelen som hade stort eller mycket stort förtroende för Håkan Juholt (S), Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP) efter att de tillträtt var 24, 33 respektive 23 procent.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 980 personer över 18 år, 26–29 september. Nästan hälften av de tillfrågade hade ännu ingen uppfattning om Lööf.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin