Mejla

Lena Mellin

I varje annat parti skulle det här kallas kaos

KOLUMNISTER

Att utbrytarna ur SD startar eget är nästan det värsta som kan hända Jimmie Åkesson.

Det visar att han inte är oomtvistad och att SD inte funnit sanningen, inte ens för sina egna.

Foto: TT

Glunk i korridorerna är inte alltid en bra mätare på vad som händer i en organisation. Men det kan ge en fingervisning.

Nu muttras det i SD-kretsar om vem som skulle kunna efterträda Jimmie Åkesson, som redan varit partiledare i tolv år, när det är dags. Enligt samma korridorsnack infaller den dagen under nästa mandatperiod.

Men det är inte det enda hotet mot Jimmie Åkesson och SD-ledningens auktoritet.

Tre ledamöter som lämnat Sverigedemokraterna under mandatperioden startar nu eget under namnet Sveriges partipolitiskt oberoende lista, SVPOL. Förkortningen är, som av händelse, densamma som hashtaggen på Twitter för svensk politik.

De tre är Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson som suttit i riksdagen sedan 2010, Pavel Gamov och Hanna Wigh som båda valdes in 2014.

Gamov skickade in sin anmälan till riksdagsförvaltningen om att han ville bli partilös riksdagsledamot så sent som dagen före nyårsafton. Det förefaller som telefonerna gått varma under julhelgen i utbrytargruppen.

Utbrytarna visar, trots att ingen av dem haft några tunga uppdrag, också att den enighet som partiledningen gärna vill påskina finns i Sverigedemokraterna inte är så kompakt.

Jimmie Åkesson är normalt väldigt duktig på att få det att framstå som att Sverigedemokraterna funnit den enda sanningen och vägen fram till den. Det har varit ett av partiets styrkor, övertygelsen om att de vet precis vad som är rätt och att alla andra har fel.

Men nu krackelerar fasaden. Hittills har totalt fyra av de 49 ledamöter, åtta procent, som valdes in i riksdagen på SD-mandat i förra valet lämnat partiet. Det är en mycket, mycket hög siffra i riksdagens moderna historia.

Partiledningen har kämpat med att få bort trollen ur SD:s medlemsregister. Men de fyra riksdagsledamöter som under uppmärksammade former lämnat partiet kan rimligen inte ha betraktats som troll. Då skulle de ju inte placerats så högt upp på listan som de gjorde.

Den nuvarande situationen skulle i varje annat parti betraktas som kaotisk. I S-gruppen skulle det motsvara att drygt nio ledamöter lämnat partiet. Det skulle aldrig hända.

Utbrytarna vill ha ekonomisk hjälp att organisera ett eget kansli i riksdagen. Det kommer de sannolikt inte att få.

Men tillfogat Jimmie Åkesson och SD-ledningen skada har de redan gjort. Framför allt genom att göra det tydligt att den förmenta enigheten inte är kompakt. Och genom att göra det tydligt att partiledningen inte har tillräckligt strama tyglar för att hålla oenigheterna inom rimliga gränser.

SVPOL vill ”infria väljarnas önskemål och förväntningar”. Uppenbarligen tycker trion bakom den nya partiföreningen inte att SD gör det. Det är nästan så att man börjar tycka synd om Åkesson.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

LÄS VIDARE

SD-vildar i riksdagen startar ny politisk grupp

ÄMNEN I ARTIKELN

Lena Mellin

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Margareta Gunsdotter

Hanna Wigh

Pavel Gamov