Mejla

Lena Mellin

Moderaterna rycker åt sig initiativet

Publicerad:
Uppdaterad:

Moderaterna rycker åt sig initiativet. Partiet anses i dag ha den bästa politiken på dubbelt så många områden som i somras.

Socialdemokraterna däremot tappar sakfrågor, bland annat till ärkefienden, enligt Aftonbladet/Inizio.

1 av 4 | Foto: LASSE ALLARD
Stefan Löfven.

I mitten av nästa vecka sparkar valåret 2018 igång på allvar. Då möts partiledarna i årets första riksdagsdebatt.

De har en dramatisk mandatperiod bakom sig. Och såvitt man nu kan bedöma kommer de åtta månader som återstår till valdagen bli lika laddade.

För under den till synes sömniga ytan rör det nämligen på sig. Ganska snabbt dessutom.

Aftonbladet/Inizio tar vid ett flertal tillfällen under året reda på vilka partier som väljarna tycker har den bästa politiken på nio olika sakområden.

Det parti som toppar listan anses äga sakfrågan. Jämfört med den förra undersökningen, som gjordes i augusti förra året, är skillnaderna stora.

I dag anses Moderaterna ha den bästa politiken på fyra områden. De är dubbel så många som i somras. M har tagit kommandot över försvarsfrågorna som S tappat till dödsfienderna. Och de har tagit över lag och ordning från Sverigedemokraterna.

Moderaterna äger alltså knappt hälften av de undersökta sakfrågorna. Det måste ses som en styrkedemonstration i valårets inledning.

Men bara en av dem anses vara en av de viktigaste politiska frågorna just nu, lag och ordning.

Tvåa är Socialdemokraterna som äger drygt två sakfrågor, nästan hälften så många som i den förra undersökningen. Ett trist besked i början av valåret 2018.

En av dem är dock sjukvården som väljarna tycker är den allra viktigaste poliska frågan just nu.

S har tappat försvaret till Moderaterna och ”halva” skola och utbildning till Liberalerna. Det betyder i klartext att flest väljare tyckte att S hade den bästa politiken för skola och utbildning i augusti. Men nu är det lika många som sätter S och L som etta. De delar alltså ägarskapet över skolfrågan.

Sverigedemokraterna äger en sakfråga, flyktingar och invandring. I förra mätningen tyckte svenska folket att de dessutom hade den bästa politiken för lag och ordning – och för ett år sedan även för omsorgen av våra äldre.

På ett år har SD alltså gått från att ha ägt tre sakfrågor till en. Då var partiet det som hade den bästa politiken på flest områden, nu är det nere på en delad tredjeplats.

Tillsammans med sjunkande, eller i alla fall dalande, opinionssiffror finns anledning för SD-strategerna att fundera på om de valt rätt väg. Det verkar inte så.

Centern har den bästa politiken för miljö och klimat, enligt väljarna och äger alltså, liksom SD, en sakfråga. Liberalerna delar ägandeskapet av skola och utbildning med Socialdemokraterna.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Kristdemokraterna äger däremot inte en enda av undersökta politikområdena. Det kan inte kännas kul.

Aftonbladet/Inizio har också undersökt vilka som är de viktigaste politiska frågorna just nu för väljarna. De är desamma som i den förra undersökningen; sjukvård, lag och ordning och flyktingar och invandring. Förändringarna jämfört med i somras är små.

Andel väljare som anger att frågan är en av de viktigaste just
Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Schibsted/Inizios opinonspanel som speglar svenska folket. Mellan 8 och 14 december 2017 intervjuades 1 857 personer över 16 år. De svarade på frågan "Vilka politiska frågor är viktigast för dig i dag”. Tre svarsalternativ var möjliga.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Reporter: Lena Mellin

Publicerad: