Mejla

Lena Mellin

Nu inleds slaget om tryggheten

Den som vinner ”slaget om tryggheten” kommer att segra i valet i höst.

Klockan 9 i dag möts partiledarna i första ronden om kampen om väljarna.

Om 235 dagar vet vi vem som vann.

Valåret sparkar igång på allvar när riksdagens partiledare möts i årets första debatt i dag i riksdagen. Man måste utgå från att de är taggade. Mycket står på spel för många.

KD, MP och L riskerar att åka ur riksdagen. S kan förlora regeringsmakten, Vänsterpartiet sitt inflytande. M och C kan även om de gör ett bra val ändå se sig snuvade på det de helst önskar sig, statsrådstaburetter. SD vill bli största parti.

Redan nu står det klart att årets valrörelse kommer att präglas av ordet trygghet. Det eller de partier som vinner ”slaget om tryggheten” har störst chans att få regera Sverige under de kommande fyra åren.

Väljarna har placerat tre olika trygghetsfrågor i topp på sin lista över politikens viktigaste frågor just nu. Och partierna är givetvis inte dummare än att de lagt märke till det.

Socialdemokraternas hemsida toppas av de viktigaste frågorna för partiet, två av dem handlar – såklart – om trygghet. Moderaterna utnämner på sin sajt tryggheten som en av de tre viktigaste frågorna för partiet. Vad annars?

Väljarnas viktigaste-lista toppas av sjukvården, det vill säga sannolikheten att få vård snabbt. I dag är det lätt att fastna i vårdköerna eller bollas mellan olika vårdgivare utan att någon medicinskt kunnig person har ett helhetsansvar.

Den andra frågan är flyktingar och invandrare som många ängslas för ska ta jobben, bostäderna eller någonting annat. Att behoven för de många som sökt sig till vårt land medför att vi alla får det lite sämre.

Den tredje frågan på väljarnas topplista är lag och ordning. Den är kanske den allra hetaste just nu med omfattande gängbrottslighet i vissa stadsdelar i landet och därmed sammanhängande oro för att drabbas av brott.

Enligt en ny rapport från Brå, Brottsförebyggande rådet, avstår sju procent, tolv procent av kvinnorna och två procent av männen, från att gå ut om kvällarna för att de är rädda för att något ska hända dem. Det är lika många som 2016. Men 2015 och en rad år dessförinnan var totalsiffran fem procent.

30 procent av alla kvinnor känner sig ganska eller mycket otrygga när de går ut. Det är en procent färre än ett år tidigare.

Det är förfärande siffror, mer än var tionde kvinna avstår från att gå ut på kvällarna för att de är rädda.

Men än värre är att vi misstror hela rättssystemet. Andelen som har stort eller mycket stort förtroende för rättsväsendet som helhet, polis, åklagare, domstolar och kriminalvården, har sjunkit kraftigt det senaste året, enligt samma undersökning.

Inte ens hälften av dem mellan 16 och 79 år har stort eller mycket stort förtroende för åklagarna, domstolarna eller kriminalvården.

Till ”slaget om tryggheten” ska läggas försvaret av svenskt territorium. Det står inte på väljarnas topplista men väl på partiernas.

Vilka gynnas då av att valet kommer att handla om trygghet? Sannolikt de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna.

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) är, för närvarande, de enda tänkbara regeringsbildarna och därmed de enda som på allvar kan erbjuda ökad trygghet.

En dark horse är Sverigedemokraterna med Jimmie Åkesson i spetsen som brukar vara duktiga på att exploatera otrygghetsfrågor. Så kan det bli även denna gång.

Slaget om väljarna och ”slaget om tryggheten” inleds i dag. På kvällen den 9 september vet vi vilka som vann.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM